Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Питая или Драконов плод

по статията работи: | Прочитания: 3783 3
Е примамлив, сочен плод, често оприличаван на киви
Питая или Драконов плод
Източник: Thinkstock/ Guliver

Питая е растение от семейство кактуси. Нарича се още питахая или драконов плод. Той е нощно-цъфтящо растение с красиви големи плодове с ярко червена или розова кора и малки израстъци, наподобяващи тези на ананаса.

 

А вътрешността му е толкова примамлива – бяла или ярко цикламена, с малки черни семчици, сочна и умерено сладка. Което я прави и много подходяща за летния сезон.

 

Въпреки че се среща най-вече в Югоизточна Азия и Южна Америка, плодът достига и до родната търговска мрежа. Можете да го намерите в големите магазини и да го опитате.

 

Подходящ е за декорирането на сладкиши, заради красивия си вид. Най-разпространеният вариант на консумация на плода е пресен, накиснат в лимонов сок. Звучи ободряващо.

 

Понякога консистенцията на плода се сравнява с тази на кивито, именно заради малките семчици и сочността му.

 

За радост калориите, които се съдържат в семето, са много ниски, плодът се насища с липиди, а това е добра новина за генерирането на енергия в организма. Малките семчици са трудно смилаеми и затова трябва да се дъвчат добре.

 

Питая се консумира и под формата на сок, а някои култури правят и хубаво вино от нея. Може да послужи и като ароматизатор на други вкусове, заради силния си аромат.

 

Цветовете на драконовия плод се превръщат в силно ароматен чай. Единствената неядивна част на плода е неговата кора, която трябва да обелите преди всякакъв вид употреба.

 

Много добър източник на витамин С, фибри, минерали, значително количество фосфор и калий. Диабетиците в Тайван използват питая като заместител на ориз и като източник на баластни вещества (най-често въглехидрати и липиди).

 

Коментари(3)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
3
Женя
18.06.2013 | 12:57
Отговор на коментар #1 от Надя:
И аз искам да го опитам.
2
Женя
18.06.2013 | 12:55
Не съм опитвала този плод до сега:)
1
Надя
17.06.2013 | 15:27
Интересен ми е вкуса на този плод.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Ако знаехте колко рядко ви разбират правилно, щяхте по-често да мълчите." Гьоте
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
Програмист отваря хладилника, вади пакетче масло и чете - "Масло 72%". Връща го веднага и казва:- Скоро ще е готово!