В купичка размийте маята с топла вода, добавете захарта, разбъркайте и оставете сместа настрани.
Щом шупне, смесете маята с киселото мляко на стайна температура. Междувременно пресейте брашното, добавете солта и направете кладенче.
Изсипете шупналата мая и добавете зехтина. Започнете да замесвате еластично тесто. Сложете го да втаса за около 20 минути в намазнена купа, покрито с домакинско кърпа или фолио.
Междувременно в касерола с капак задушете нарязаните картофи. Осолете и подправете. Оставете настрани да изстине и поеме аромата от подправките. По желание можете да добавите гъби или друг съвместим продукт.
Премесете отново тетото. Разточете на тънък лист около 3 мм във форма на елипс.
Разпределете картофите на ивица по дължина на елипса, така че краищата да останат свободни.
С помощта на малък нож направете хоризонтални линии от двете страни на листа. Започнете да плетете коса, завивайки плънката, като кръстосвате така всички ивици. Полученото хлебче оставете в тава, покрита с хартия за печене за 10 минути. Намажете с жълтък и малко зехтин. Поръсете със сусам.
Печете на 180 С около 40 минути или до златисто.