Есенциите, които ползваме най-често в готвенето са ванилова, цитрусова и бадемова. Наистина някои сладкиши са немислими без тези 3 аромата. Ползваме ги наистина много често.
Но вече все повече се говори за вредата от тях – направени са по химичен път, в тях няма никаква ванилия, просто вредни аромати, които я наподобяват и т.н.
Ако и у вас са се "родили” същите съмнения, тогава нека си направим домашни есенции, за да сме уверени в съдържанието им.
Екстракт от ванилия
60 г ванилови шушулки
470 мл водка
Нарежете шушулките на парчета и ги накиснете в съд, в който сте сложили водката. Най-добре да е стъклен буркан. Оставете така за 1 месец. Разклащайте всеки ден буркана. С времето цвета и аромата стават все по-наситени. Съхранявайте на студено и тъмно място.
Есенция от лимон
1 лимон
1 лъжичка захар
½ чаша водка
Настържете кората на лимона. Сложете в стъклен буркан, заедно със захарта и водката. Оставете за 1 месец. След като това време изтече, прецедете през марля екстракта. Съхранявайте на тъмно и сухо.
youtube.com
Екстракт от бадеми
12 бр белени сурови бадеми
470 мл водка
Нарежете ядките и ги сложете в буркан с водката. Затворете буркана. Разклащайте буркана по един път на ден в рамките отново на месец.
А ето и къде можете да опитате новите си произведения: