Загрейте предварително фурната на 175 С.
В голям тиган на средна температура смесете бульона (1 ч.ч. и малко), хранителната мая, лещата и ечемика. Оставете да покъкри около 30 минути.
През това време, в друг тиган смесете оставащия бульон, нарязания на едро морков, нарязаният на ситно лук и натрошените орехи. Гответе до омекването им, около 15 минути.
След това кипнете тенджера с леко подсолена вода. Добавете нарязаните картофи и ги сварете за 15 минути. Отцедете и намачкайте.
Смесете брашното и водата и с бъркане прибавете към тигана с морковите, върнете на тих огън, за да се сгъсти. Тази смес сложете към лещената и подправете със сол и пипер.
Разпределете на дъното на касерола или дълбока тавичка. Отгоре намажете картофеното пюре.
Запечете във фурната докато покафенее, за около 30 минути.