Брашното (1кг-останалото е за доомесване) се пресява 3 пъти, прави се кладенче слагат се яйцата, оцет, сол, кисело мляко и маслото.
Прясното мляко се затопля и в него се разтваря маята със 2 с.л.брашно и захарта, оставя се да шупне и се прибавя постепенно към брашното, като се замесва меко тесто, което да не лепне по ръцете, като докато се меси се бие (удря) в масата или плота 100 пъти, така ще се разточва по лесно и питата ще стане пухкава и на конци.
Тестото се покрива и оставя за час да удвои обема си.
Вече втасалото тесто разделяме на две равни части, като от двете отделяме по малко за накрая.
Всяка част разделяме на осем еднакви по големина топчета.
От първите 8 топчета 7 омесваме с ръка, като им придаваме овална (яйцевидна) форма. Осмото топче опъваме като фитилче и навиваме на охлюв и поставяме в средата на намазана с олио кръгла тава.
Около него редим в кръг останалите седем овални парчета, като не стигаме до края на тавата и оставяме разстояние между тях.
От другите 8 топчета 7 оформяме на фитил и обикаляме с тях всяко едно от овалните парчета в тавата без средното. С осмото топче правим малка плитка, като го разделим на три по-тънки фитилчета и го сплетем. С тази плитка обикаляме средното парче.
И накрая от заделеното тесто правим малки топченца и ги поставяме между всяко парче в тавата.
Намазваме с разбит жълтък и поръсваме с мак и сусам.
Оставя се да втаса още за 30 минути и се пече на 170 С за 40 минути.
Весели празници :)