Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Празнична погача

1
Празнична погача
Източник: Сия Рибагина
Добави в Моят Кулинар
Тип ястие:тестени
Празник:Нова Година
Рейтинг: 0
(още не е оценена)
време
> 90 м.
порции
Промени
Рецептата е лесна
Начин на приготвяне
  • 1

    Брашното (1кг-останалото е за доомесване) се пресява 3 пъти, прави се кладенче слагат се яйцата, оцет, сол, кисело мляко и маслото.

  • 2

    Прясното мляко се затопля и в него се разтваря маята със 2 с.л.брашно и захарта, оставя се да шупне и се прибавя постепенно към брашното, като се замесва меко тесто, което да не лепне по ръцете, като докато се меси се бие (удря) в масата или плота 100 пъти, така ще се разточва по лесно и питата ще стане пухкава и на конци.

  • 3

    Тестото се покрива и оставя за час да удвои обема си.

  • 4

    Вече втасалото тесто разделяме на две равни части, като от двете отделяме по малко за накрая.

  • 5

    Всяка част разделяме на осем еднакви по големина топчета.

  • 6

    От първите 8 топчета 7 омесваме с ръка, като им придаваме овална (яйцевидна) форма. Осмото топче опъваме като фитилче и навиваме на охлюв и поставяме в средата на намазана с олио кръгла тава.

  • 7

    Около него редим в кръг останалите седем овални парчета, като не стигаме до края на тавата и оставяме разстояние между тях.

  • 8

    От другите 8 топчета 7 оформяме на фитил и обикаляме с тях всяко едно от овалните парчета в тавата без средното. С осмото топче правим малка плитка, като го разделим на три по-тънки фитилчета и го сплетем. С тази плитка обикаляме средното парче.

  • 9

    И накрая от заделеното тесто правим малки топченца и ги поставяме между всяко парче в тавата.

  • 10

    Намазваме с разбит жълтък и поръсваме с мак и сусам.

  • 11

    Оставя се да втаса още за 30 минути и се пече на 170 С за 40 минути.

  • 12

    Весели празници :)

продукти
Коментари(1)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
1
тихомира илиева
30.12.2013 | 09:57
Вкусна изглежда, ще се пробва рецептата.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Любопитно
Най-ново
Най-четено
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Факторите на човешкия живот са пет: раждане, храна, сън, любов и смърт." Е.М.Форстър, английски новелист  
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Малки кашкавалени соленки :)
Понякога си казвам "Стига си ял, Пешоооо"... И продължавам да ям, щото не се казвам Пешо :D