Размразете спанака на стайна температура. Нарежете бекона на малки кубчета, запържете леко в тиган.
Добавете накълцания лук и като стане прозрачен, прибавете спанака. Подправете със сол и пипер. Прехвърлете сместа в намазнена тава за печене.
Измийте пъртървите, подсушете ги, напръскайте обилно с лимонов сок отвън и отвътре и оставете за 15 мин.
Посолете и оваляйте в брашно рибите. Изпържете ги в силно сгорещена мазнина. Поставете ги върху спанака и изпечете за 20 минути на 200 градуса.
Прецедете мазнината от пърженето и към нея добавете бялото вино, сметаната, сол и пипер на вкус. Залейте пъстървата със соса и запечете за още 5 минути.
Рецептата е включена в книгата "Кулинарна енциклопедия" на издателство "Хермес".