Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Ройбос - червената африканска магия

по статията работи: | Прочитания: 1906 3
Чай, който е чудесен и в изстуден вариант
Ройбос - червената африканска магия
Източник: Thinkstock / Guliver

Ако сте любители на чая, със сигурност сте запознати с вълшебния африкански червен храст Ройбос. Той действа успокояващо на нервната система и е с невероятен вкус и аромат.

 

Тъй като навлизаме в сезона на разхлаждащите напитки, подходящ е за консумация и в студен вариант.

 

Освен това, в специализираните магазинчета ще откриете чудесни комбинации между ройбос и различни плодчета, много подходящи за направата на студен чай у дома.

 

А знаехте ли, че ройбосът принадлежи към семейство Бобови? Храстът се отглежда само в малък регион в Западен Кейп, Южна Африка.

 

Обикновено листата на растението се оксидират, процес, който води до получаването на специфичния червен цвят, придружен от характерния вкус и аромат.

 

Всъщност неоксидиран, зелен ройбос също се произвежда, подобно на технологията на зеления чай, но процесът е доста по-скъп и затова е по-рядко срещан.

 

В родината му чаят е нещо съвсем типично, сервира се както се сервира черен чай – с мляко и захар на вкус. Може да бъде овкусен с парче лимон и с мед, вместо захар.

 

Напоследък популярна става напитката "червено еспересо", която представлява именно силно концентриран ройбос, приготвен по метода на еспресото.

 

Научните изследвания, направени върху животни, доказват, че ройбосът има страхотни антиоксидантни и имуностимулиращи действия.

Коментари(3)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
3
Nina Stanislavova
29.04.2013 | 14:52
много е полезен този чай от ройбос
2
Emnuella
29.04.2013 | 14:30
Не бях чувала за този храст.
1
ана
29.04.2013 | 13:12
Не знаех, че е от бобови.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Винаги готвя с вино. Понякога дори го добавям в храната!" Уилям Клод Фийлдс, американски комик  
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
Програмист отваря хладилника, вади пакетче масло и чете - "Масло 72%". Връща го веднага и казва:- Скоро ще е готово!