Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Ролца от "раци"

по статията работи: | 24 юли 2015 Прочитания: 3333
Какво всъщност представляват?
Ролца от "раци"
Източник: Уикипедия

Защо ролцата от раци се наричат така, след като последното, което има в тях са раци?

 

Замисляли ли сте се над този въпрос? А зачитали ли сте се на етикета на въпросните "рачешки" продукти?

 

Още се наричат сурими. Те са японски продукт, а в Япония сурими означава мляно месо.

 

Рачешките ролца започват да се произвеждат през 60-те години в Япония, като тогава се правят най-вече от пъстърва.

 

Днес обаче вида риба е сменен и в суримите се слагат какви ли не рибни остатъци.

 

Само като си помислим колко скъпи са раците и колко евтини са рачешките ролца, ни става ясно, че в тях може да има всичко друго, но не и месо от рак.

 

Какво има в тях - пречистен рибен белтък - месо от риба + Е 420 + полифосфат или кайма, паста, пюре от риба или друго месо. Вкусотия, нали?

 

32104

Уикипедия



Не искаме да ви отказваме от храната, но ето така изглежда сместа, от която се правят рачешките ролца. Никак не изглежда добре тази странна пихтиеста маса, нали?

 

За да се превърне тази съмнително изглеждаща смес в апетитните ролца, в нея се слага оцветител. Този оцветител в Япония се извлича от ... насекоми. А в другите страни - историята мълчи по този въпрос. 

 

Защо точно "рачешки"? През 1973 г. японска компания пуска такива сурими, чиито вкус наистина напомня рачешкото месо. Те патентоват продукта си и той бързо добива популярност.

 

Те обаче не лъжат клиентите, ясно твърдят, че в този продукт месо от раци - няма. Просто вкусът им напомня за тях.

 

3 години по-късно американска компания забелязва потенциала на този продукт и започва да го произвежда. Всички започват да мислят, че в тези ролца наистина има рачешко месо и така се появява заблудата. 

 

Относно правописа на думата - ролца или рулца - и двете са верни. Думата "руло" идва от френски и се използва в кулинарията. Докато "ролца" - от английски (roll - навивам, завивам).

Рейтинг: 4 / 5 , 331 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Ако знаехте колко рядко ви разбират правилно, щяхте по-често да мълчите." Гьоте
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
Програмист отваря хладилника, вади пакетче масло и чете - "Масло 72%". Връща го веднага и казва:- Скоро ще е готово!