Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Салата айсберг - най-хрупкавата маруля

по статията работи: | Прочитания: 6589
Любопитна история на името й и още интересни факти
Салата айсберг - най-хрупкавата маруля
Източник: Thinkstock/Guliver

Салатата Айсберг е част от списъка с комфортни храни. Тя е семпла, фина и много полезна.

 

За Америка салатата Айсберг се е превърнала в културна кулинарна икона и това продължава вече повече от 100 години.

 

Дори Джеймс Биърд – бащата на американската гастрономия, бил фен на този вид салата. "Много хора подценяват айсберга, то тя дава на салатата хрупкав вкус и приятна текстура. И освен това е по-издръжлива от останалите видове, което си е доста сериозен плюс за нея", по думите на Биърд.


История и митове

 

Легендата разказва, че Айсберг се появила, когато хората искали различна на вид, малко по-сладка на вкус глава маруля, която някакси се появила в градината на незнаен американски земеделец, преди около 100-тина години. Невероятната хрупкавост и приятен вкус накарали градинаря да започне да я произвежда, заедно с още свои колеги.

 

През 1920 година се появяват нови сортове, които са лесни за транспортация.

 

Което, впрочем, ни навежда на мисълта за името на салатата. При транспортирането й на дългите разстояния между щатите, марулята била покривана с натрошен лед. Така тя заприличвала на малки айсберги, откъдето всъщност идва и името й. Простичко и логично, нали?

 

По време на Втората световна война произвидството на салатата е в своя апогей.

 

До 1970 година салатата Айсберг нямала съперник за хорската любов, но след това индустрията започнала да експериментира с нови видове и хрупкавата маруля вече не била абсолютният доминант на пазара. Днес, в Америка, класическата Айсберг маруля си остава любима.

 

Салата Айсберг се предлага с най-различни допълнения, под формата на вкусна салата. Едни от най-предпочитаните са авокадо, бекон, ядки, меко сирене, синьо сирене.

 

72% от произвидството на салата айсберг се пада на щата Калифорния.


Хранителна стойност за 100 грама 

 

Калории 15

 

Мазнини 0.2, сред които няма наситени

 

Натрий 28 мг

 

Калий 194 мг

 

Протеин 1.4 г

 

Въглехидрати 2.9 г

 

Витамини А, С, К, В-6, D


Не съдържа холестерол

 

Ако прочетете някъде, че Айсберг марулята не е полезна, не вярвайте. Това е част от митовете, които се ширят по нейн адрес.

 

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Солта е създадена от най-чистите родители: слънцето и морето." Питагор  
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Картофки, ама по-така ;)
Програмист отваря хладилника, вади пакетче масло и чете - "Масло 72%". Връща го веднага и казва:- Скоро ще е готово!