Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Сладко от зелени смокини

6
Сладко от зелени смокини
Източник: Добринка Христова Петкова
Добави в Моят Кулинар
Рейтинг: 0
(още не е оценена)
време
> 90 м.
порции
Промени
Рецептата е умерено трудна
Начин на приготвяне
  • 1

    Изберете еднакви по големина, млади зелени смокини. Отрежете им дръжките и ги надупчете с вилица на няколко места. Сварете ги във вода, 4 пъти за по 10 минути, като след всяко варене ги изплаквате със студена вода.

  • 2

    След последното варене, ги изплакнете обилно и отцедете.

  • 3

    Сварете сироп от водата и захарта и пуснете смокините в него. Варете около 1час на слаб огън и свалете от котлона. Оставете така да престоят една нощ и на следващият ден доварете до необходимата гъстота.

  • 4

    Малко преди да свалите от котлона, добавете лимонената киселина. Напълнете бурканчетата с горещото сладко. Може да ги обърнете с капачката надолу и да ги оставете така да изстинат.

  • 5

    Може и да ги стерилизирате за 5минути. Аз предпочитам втория вариант, за по-сигурно.

  • 6

    Забележка: По желание в първата вода може да сложите на върха на ножа син камък - за да останат смокините с ярко зелен цвят до завирането. И изхвърляте водата. В случая не съм го направила, защото нямах син камък. Ако правите със син камък, ги надупчете след процедурата с варенето.

продукти
Коментари(6)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
6
zvetanka ivanova
11.10.2013 | 16:47
Отговор на коментар #5 от elena atanasova:
И на мен много ми харесва.
5
elena atanasova
11.10.2013 | 08:51
Обичам това сладко от смокини.
4
Отговор на коментар #1 от Надя:
Точно това съм написала,до необходимата гъстота.Всеки сам си преценява,колко гъсто иска да му бъде сладкото.А го оставям по-рядко,защото го използвам за сиропиране на блатове за торти,а плода използвам за крема(или изяждам).
3
pepi damjnova
10.10.2013 | 20:50
Страхотно сладко.
2
кати
10.10.2013 | 13:54
Отговор на коментар #1 от Надя:
По-рядък им е сосът.
1
Надя
10.10.2013 | 13:49
Това на снимката ми изглежда като компот.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Любопитно
Най-ново
Най-четено
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Модерната култура е задвижвана от кафе и бензин. Често първото има вкус на второто." Едуард Аби, американски есеист  
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
Намерих чиния с торта в хладилника и бележка "НЕ ЯЖ"! Сега в хладилника има празна чиния с бележка "Една торта НЕ може да ми нарежда...