Изберете еднакви по големина, млади зелени смокини. Отрежете им дръжките и ги надупчете с вилица на няколко места. Сварете ги във вода, 4 пъти за по 10 минути, като след всяко варене ги изплаквате със студена вода.
След последното варене, ги изплакнете обилно и отцедете.
Сварете сироп от водата и захарта и пуснете смокините в него. Варете около 1час на слаб огън и свалете от котлона. Оставете така да престоят една нощ и на следващият ден доварете до необходимата гъстота.
Малко преди да свалите от котлона, добавете лимонената киселина. Напълнете бурканчетата с горещото сладко. Може да ги обърнете с капачката надолу и да ги оставете така да изстинат.
Може и да ги стерилизирате за 5минути. Аз предпочитам втория вариант, за по-сигурно.
Забележка: По желание в първата вода може да сложите на върха на ножа син камък - за да останат смокините с ярко зелен цвят до завирането. И изхвърляте водата. В случая не съм го направила, защото нямах син камък. Ако правите със син камък, ги надупчете след процедурата с варенето.