Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Сомалия, с ухание на кардамон

по статията работи: | 07 юли 2013 Прочитания: 1401 7
Предпочитаното ястие за вечеря е Cambuulo – добре сготвен боб Azuki
Сомалия, с ухание на кардамон
Източник: Wikimedia Commons

В сомалийската кухня се наблюдават доста големи регионални различия. Като цяло, кухнята е смес от традиционни сомалийски ястия и етиопски, йеменски, персийски, турски, индийски и италиански влияния, което се дължи на дълбоките търговски традиции на страната. Кухнята следва изцяло мюсюлманските традиции.

 

Закуската е много важно ядене за повечето сомалийци, които обикновено започват деня си и с някакъв вид чай. Самата закуска в повечето случаи е подобна на палачинка питка (canjeero), много приличаща на етиопската injera, но по-малка и по-тънка.


Canjeero може да се консумира по най-различни начини. Обикновено се начупва на малки парченца, към които се добавят рафинирана мазнина (ghee) и захар. За децата се приготвя попара, като canjeero се смесва с чай и сусамово масло. Може да се яде и като допълнение към hilib an (ястие, приготвено от телешки черен дроб и козе месо), suqaar (супа от телешко месо) или jerky (малки парченца сушено телешко, козе или камилско месо, сварени в ghee).



В столицата Могадишу много популярна закуска е полентата с малко захар. В северните части на страната е много популярен хлябът rooti, който се приготвя от непресято брашно и без подкваса.

 

Обядът най-често е ястие от ориз, подправено с кимион, кардамон, карамфил и градински чай. В южните части на страната е много популярно ястието Iskudhexkaris (ориз със зеленчуци и евентуално месо). В Могадишу са много разпространени стекът и рибата. 

 

Царевичните каши също са популярни. За разлика от кенийското ugali обаче, сомалийците приготвят по-мека каша, смесена с мляко, захар и масло.

 


Sabaayad е вариация на индийските питки chapati. Също като ориза, те се сервират с яхния или месо към тях. Сомалийският sabaayad се приготвя с малко мазнина и често е сладък.

 

Пастата се сервира с яхния, която е по-гъста от италианският сос за паста и гарнирана с банан.

 

Спагети също биха могли да се сервират с ориз в едно ново ястие, наречено "Federation”, което обикновено представлява равни порции спагети и ориз, сипани в двете части на голяма овална чиния, покрити със сварени месо и зеленчуци, салата и евентуално банан.

 

Предполага се, че името идва от обединяването на две от най-популярните ястия в страната, а също и от размерите и количеството на храната. Това ястие би могло да бъде намерено предимно в ресторантите, защото в домакинствата е нетипично да се готвят едновременно ориз и спагети.

 


Най-разпространените напитки за обяд са сок от грейпфрут, тамаринд и лимонада. В Могадишу са популярни и манго, гуава и Lassi (млечна индийска напитка). В северната част на страната предпочитани напитки са ябълков сок и Vimto (безалкохолно питие от Великобритания, с розов цвят).

 

Вечерята в Сомалия се сервира около 21 часа (по време на Рамадана, вечерята е след късните молитви и се състои чак в 23 часа). Предпочитаното ястие за вечеря е Cambuulo добре сготвен боб Azuki (вид азиатски дребен боб) със захар и масло.

 

Бобът се вари на слаб огън около 5 часа. Изследване, проведено от сомалийски вестник през 1988 г., показва, че 83% от жителите на столицата предпочитат да ядат cambuulo за вечеря. Това е малко изненадващ резултат, защото дотогава се е смятало, че cambuulo е ястие "ниска класа" заради стомашните газове, които причинява яденето на боб.


По същия начин може да се приготви и пшеница (счукана или не) за вечеря.

 

Друго популярно е muufo царевична питка, изпечена в глинена пещ. Тя се начупва на малки парчета, добавя се сусамово олио и захар, залива се с черен чай и се намачква. Преди лягане задължително се изпива чаша мляко с кардамон.

 

Халвата (xalwo, halva) е много известен десерт, който се сервира по специални поводи, като празнуването на Eid (тридневен празник отбелязващ края на Рамадан) или сватби. Друг много харесван десерт е gashaatoприготвя се от кокосови стърготини, мазнина и захар и се овкусява с кардамон. В южната част на страната се приготвя lows iyo sisin, което представлява блокче от фъстъци и сусамово семе в легло от карамел.


След хранене, сомалийците "парфюмират" своята къща. Това се прави с парче тамян, поставено върху жив въглен в каменно кандило.

Коментари(7)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
7
Радослава Янева
12.07.2013 | 22:14
Това е прекрасна подправка, която освен вкусна, е полезна. Според аюрведа дава вътрешна топлина на тялото. При настинка се добавя в чая.
6
Ekaterina Tsoneva
08.07.2013 | 15:26
дори не съм я чувала тази подправка
5
Отговор на коментар #1 от Гергана Минчева:
Аз никога не съм я ползвала .
4
е съм чувала тази подправка до сега
3
Аламинут
08.07.2013 | 10:16
Отговор на коментар #1 от Гергана Минчева:
Аз изобщо не я ползвам . Използвам само познати подправки , което е грешка само по себе си , защото трябва да се опитват и нови неща и вкусове .
2
Аламинут
08.07.2013 | 10:15
Това е една много интересна подправка , но не съм свикнала да я използвам .
1
Гергана Минчева
08.07.2013 | 09:51
Подправката е доста странна и аз не я използвам често .
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Ако знаехте колко рядко ви разбират правилно, щяхте по-често да мълчите." Гьоте
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
По време на изпит по кормуване: - Достатъчно, госпожо, вие не издържахте изпита! - Но аз още не съм започнала?! Даже не съм хванала...