Ако си падате по арабската кухня, то вероятно сте чули за сос тахини. Приготвя се от смлени сусамови семена.
Характерен е за кухните на страните от Близкия Изток, Северна Африка, Гърция, Турция.
Сервира се като дип (сос за топкане) или като част от халва, хумус или баба гануш.
Първото споменаване на сусама в документ е преди 4000 години.
Историкът Херодот пише за култивирането на сусама още преди 3500, някъде в земите около реките Тигър и Ефрат. Сусамът е използван като източник на масло.
Помислете само колко е модерно днес да се правят масла от различни ядки, с цел по-здравословно хранене. Древните са знаели много добре всичко това. А ние се мислим, че сме открили топлата вода с алтернативите на краве маслото и рафинираното олио.
Като сме заговорили толкова подробно за соса, добре е да споделим и рецепта, нали така.
Домашен сос тахини
Съставки:
1 чаша сурови семена от сусам
3-4 с.л. зехтин
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 180 С.
Разпръснете семената в тава за печене. Изпечете ги за 8 минути във фурната, като ги бъркате отвреме навреме. Не ги оставяйте да покафенеят. Сложете ги в кухненски робот или блендер и смелете семената.
Добавете зехтина, лъжица по лъжица, до получаване на кремообразна консистенция.
Продължете разбиването с блендера. Сложете в добре затварящо се бурканче и съхранявайте в хладилника. Може да издържи до няколко месеца.
Може да се използва като отделно ястие, овкусено с лимонов сок, сол и чесън. Сервира се с месо и зеленчуци.
Ето къде можете да го използвате, като част от рецепта: