Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Сос Тахини - неизменна част от арабската кухня

по статията работи: | 05 юли 2014 Прочитания: 2882 2
Както и от хумуса и халвата в някои страни
Сос Тахини - неизменна част от арабската кухня
Източник: Wikimedia Commons

Ако си падате по арабската кухня, то вероятно сте чули за сос тахини. Приготвя се от смлени сусамови семена.

 

Характерен е за кухните на страните от Близкия Изток, Северна Африка, Гърция, Турция.

 

Сервира се като дип (сос за топкане) или като част от халва, хумус или баба гануш.

 

Първото споменаване на сусама в документ е преди 4000 години.

 

Историкът Херодот пише за култивирането на сусама още преди 3500, някъде в земите около реките Тигър и Ефрат. Сусамът е използван като източник на масло.

 

Помислете само колко е модерно днес да се правят масла от различни ядки, с цел по-здравословно хранене. Древните са знаели много добре всичко това. А ние се мислим, че сме открили топлата вода с алтернативите на краве маслото и рафинираното олио.

 

Като сме заговорили толкова подробно за соса, добре е да споделим и рецепта, нали така.

 

Домашен сос тахини

 

Съставки:

 

1 чаша сурови семена от сусам

 

3-4 с.л. зехтин

 

Начин на приготвяне:

 

Загрейте фурната на 180 С.

 

Разпръснете семената в тава за печене. Изпечете ги за 8 минути във фурната, като ги бъркате отвреме навреме. Не ги оставяйте да покафенеят. Сложете ги в кухненски робот или блендер и смелете семената.


Добавете зехтина, лъжица по лъжица, до получаване на кремообразна консистенция.


Продължете разбиването с блендера. Сложете в добре затварящо се бурканче и съхранявайте в хладилника. Може да издържи до няколко месеца.


Може да се използва като отделно ястие, овкусено с лимонов сок, сол и чесън. Сервира се с месо и зеленчуци.


Ето къде можете да го използвате, като част от рецепта:


хумус


баба гануш   

Рейтинг: 4 / 5 , 283 гласa
Коментари(2)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
2
Гергана Минчева
07.07.2014 | 20:47
Много хубаво , харесва ми този сос
1
Майстор - готвач
07.07.2014 | 12:47
Интересен сос определено ще ми хареса .
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Човек жертва здравето си с идеята да спечели пари, след това дава парите си, за да възстанови здравето си. Ядосва се за бъдещето си,...
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
Има ли хапчета против глад? - Има, но са много големи! - Нищо, как се казват? - КЮФТЕТА !