Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Специалитет по френски - Гъши дроб

по статията работи: | 31 юли 2013 Прочитания: 5443
Какво е "гушене" на гъски и как се постига вкусен гъши дроб
Специалитет по френски - Гъши дроб
Източник: Thinkstock/ Guliver

Един от деликатесите, които се определят като ястия на лукса, е гъши дроб. "Foie gras” - фоа гра ("мазен дроб" от френски език) се приготвя от специално угоявани, или "гушени" гъски, което може да срещнете като термин.


Гушенето представлява хранене, под човешко ръководство, с царевица. Тя се слага в специална тръбичка, с помощта на която царевицата се поставя директно в хранопровода на гъската.


По този въпрос съществува сериозна полемика, дали методът наранява по жесток начин животното или неговият организъм е устроен така, че това не му вреди.


Някои ветеринари застават зад тезата, че гъската може да стои така дълго време, защото тръбичката не й пречи на дишането.


А това, че мазнините се складират в черния дроб, вследствие от което той се уголемява неколкократно, е нормално за всички представители на птиците. Ще оставим тази полемика и ще се насочим към вкусното ястие.


Сведенията сочат, че гъските са отглеждани с цел прехрана още в Древен Египет. Въпреки това, днес Франция е известна като основния износител на гъши дроб.


Ако днес гъските се угояват с царевица, то в Египет са ги хранили главно със смокини. Твърди се, че царевицата значително подобрява вкуса на черния дроб.


Всъщност миграцията е причината за това днес почти цялото Средиземноморие да се радва на гъшия дроб.


Вкусът на фоа гра е богат, наситен и деликатен. Това е ястие, което се цени високо, а това определя и солената му цена.


Ако някога искате да се поглезите, посетете някой лукзосен ресторант и си поръчайте порция гъши дроб.


Ето и една лесна рецепта за Гъши дроб.

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Винаги готвя с вино. Понякога дори го добавям в храната!" Уилям Клод Фийлдс, американски комик  
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
Дъщеря учи за готвач. Майка й я пита: - А разрешават ли ви да ядете, това което сте приготвили? Дъщерята (през сълзи): - Карат ни!