Ако ви попитаме кое е любимото ви място у дома, най-вероятно ще отговорите "кухнята".
Повечето домакини са на мнение, че храната не бива да се изхвърля и винаги оползотворяват всяка възможна ядивна част.
И вие сте от тях, нали?
И все пак, готвейки, изхвърляме доста неща, без изобщо да се замисляме дали постъпваме правилно.
Просто не знаем за какво бихме могли да използваме яйчените черупки или ядката на авокадото и машинално ги пращаме в боклука.
Наскоро започнахме да ви показваме, че всъщност някои от нещата, които изхвърляме са истински съкровища и трябва да ги използваме, вместо да ги изхвърляме.
Затова сега ще обобщим кои части от храната не бива повече никога да попадат в кофата за боклук!
Започваме с утайката от кафе и пликчетата от чай. Всеки ден пиете кафе, нали? А тези, които не си падат по кафето, задължително се наслаждават на чаша чай сутрин.
След като си направите кафето, бързате да изхвърлите утайката, за да е готова кафеварката за следващото кафе.
А пликчетата от чай нямат никакво приложение, след като чаят ви е готов. Ето тук грешим!
Утайката от кафе и пликчетата от чай имат изключително много приложения в домакинството. Прочетете, за да видите как може да ползвате утайката и пликчетата.
Още нещо, което ползваме почти всеки ден, са яйцата. От тях ползваме само вътрешността - никога не се замисляме дали да хвърлим черупката - просто знаем, че мястото й е в коша.
Е, ще ви дадем един съвет - никога повече не изхвърляйте яйчените черупки. От тях можете да си направите яйчен прах, който е изключително полезен.
Надникнете в линка, за да си припомните какви болести може да излекува яйченият прах и за какви болежки е полезен.
Тъй като именно сега е сезонът на тиквата, не може да не споменем и нея. Много я обичаме и обожаваме всякакви десерти с нея.
Купуваме си цяла тиква, хвърляме семките, след това я режем и печем със захар във фурната. Познайте коя е грешната дума в това изречение. Да, досетихте се вече :)
Повече недейте да изхвърляте тиквените семки. Те могат да бъдат чудесна добавка към крем супа, вкусна салата или хляб със семена.
Когато сме изморени и няма никакво време за готвене, определено най-бързата вечеря е пастата.
Варим пастата, отцеждаме и прибавяме към приготвения любим сос. Само че защо да хвърляме водата от пастата, след като можем да я позлваме, за да стане сосът ни още по-хубав.
Най-добре вижте как и спрете да изхвърляте водата от пастата.
И на последно място, но не по важност - авокадото. Макар да го купуваме по-рядко, не е лошо да знаем как да го използваме докрай.
sxc.hu
Знаете ли, че изхвърляте около 30 % от авокадото и неговите полезни свойства? За да спрете да го правите, просто не изхвърляйте ядката на авокадото.
Вижте различните приложения на ядката на авокадото в линка отгоре.