Сусамовото семе е познато на човечеството от хилядолетия. То е едно от първите растения, отглеждани за семена. Изключително е полезно и богато на витамини, използва се предимно в ориенталската кухня, както и за производство на масло.
Сусамът е едногодишно, тревисто, маслодайно растение. Произхожда от Индонезия и Източна Африка. По-късно вече се среща в Северна Африка и Азия. Отглежда се главно в Средиземноморието и Северна Африка, в Индия, Пакистан, Китай, дори в южните части на България.
Сусамът е малка, овална, плоска семка с много приятен вкус и аромат. Съдържа в себе си между 53% и 63% масло, 21% въглехидрати и 21% мазнини. В зависимост от вида си има различни цветове – черен, бял, жълт и червен. По-светлият и по-белият сорт се срещат Европа, Западна Азия, Северна и Южна Америка. По-тъмният е от Китай и Югоизточна Азия.
Най-големите производители на сусам в света са Индия, Китай и Мианмар.
Използва се в хранително-вкусовата и медицинската промишленост, в сладкарството и като храна.
Още в Асирия е имало вярване, че преди да създадат света боговете са пиели напитка от сусам. В Древен Египет на стенописи в гробниците е имало изобразен пекар, поръсващ тесто със сусамово семе. По същото време Близкият Изток става център на производство на сусам за извличане на олио за готвене. То е изключително ценено заради резистентността му към гранясване. Постепенно се налага в кухнята на Гърция и Римската империя.
Източник: Wikipedia
В Древна Гърция сусамът е влизал в храната на воините, а в Древен Рим приготвяли хумус от него и добавяли кимион.
Сусамовото семе съдържа витамини В1, В6 и Е. Също така то е богато на мед, селен, калций, цинк, фосфор и магнезий.
Медта облекчава болките в случай на ревматоиден артрит.
Магнезият понижава високото кръвно налягане, нормализира съня на жените в менопауза, полезен е в случай на въздушни спазми при аритмия.
Цинкът помага за запазване еластичността на кожата, уплътняването на костите и възстановяването на увредени тъкани в организма.
Калцият, както и цинкът, се грижи за здравината на костната система, освен това предпазва от мигрена.
В Азия и арабските страни сусамът се смята за афродизиак заради високото си съдържание и на желязо.
Редовнят прием на сусам спомага за плътен и стегнат бюст. Освен това повишава добрия холестерол и понижава лошия. Подобрява храносмилателната, нервната и сърдечната дейност.
Сусамовото семе е основен продукт в тахан халвата, а смляно (известно още като тахини) се среща по Средиземноморието и Средния изток. Използва се като подправка в хумуса, сосове за кебапи и сладкиши. Може да се поръси и на салати и задушени зеленчуци. Когато се смеси с лимон и чесън в хлебен сос, се получава традиционното арабско предястие мезе (mezze).