Нарежете маслото (много студено) на малки парченца и го сложете във фризера за 15минути. Смесете брашното, захарта и солта, напускайте парченцата масло и с бързи движения на пръстите си образувайте трохи
(можете да го направите и в кухненския робот, като прибавяте продуктите в същия ред).
Добавете 1 с.л. ледена вода, изсипете сместа на плота, съберете я на топка, не месете, за да не стане жилаво, завийте го с найлоново фолио и го приберете в хладилника за 1 час.След като се охлади достатъчно, го разточете.
Застелете тавичката за тарт с тестото, като образувате хубави бордове, остатъка изрежете, надупчете с вилица.
Пече се на 180 С 10 минути, покрито с хартия за печене, върху която сте наредили зърна от боб или от леща, a в една френска рецепта четох, че може и бадеми.
За крема: Разбиваме яйцето с водата (ледено студена), малко мляко и брашното, загряваме останалото мляко със захарта, добавяме маслото и, бъркайки, изливаме на тънка струйка в яйчената смес.
Връщаме на котлона и варим на тих огън, при непрекъснато бъркане, докато се сгъсти. Добавяме и настъргания лимон. Смлени орехови ядки? Може.
Изливате равномерно крема върху изпеченото тесто, а върху него нареждате ябълките, нарязани на тънки полумесеци. След като ги наредите, изпичате в предварително загрята на 180 С фурна за 30 минути.
Готовата тарта намазвате със сладко (желе) от кайсии, разредено с малко вода, за да се нанася лесно с четка.