Едва ли ще бъде голяма изненада, ако ви кажем, че правилното хранене може да ви предпазва от появата на косопад.
Тъй като балансираният хранителен режим е сигурно средство за превенция на различни заболявания.
За падането на косата е отговорен и генетичният материал, но чрез храна бихме могли да подобрим значително състоянието на косата.
Нови изследвания установили, че 20% от мъжете започват да се разделят с косата си още на 20-годишна възраст. Някои го носят по наследство, но лекарите, заели се със задачата да помогнат на косата да остане там, където й е мястото, предлагат списък с храни, имащи точно това действие.
Оказва се, че ореховите ядки и сьомгата оглавяват класацията. Това са храни, изключително богати на имега-3 мастни киселини. А те са важни за здравето на косата.
Тя не трябва да се третира по начин, различен от другите органи. Косата също изисква грижа, ако желаете да й се радвате по-дълго време.
Рибата тон и зелето са следващите в списъка със спасителните храни.
Мастните киселини са тези, които захранват космените фоликули и се грижат за здравината и еластичността на косата.
Храните, наситени с цинк, пък ще се погрижат за растежа и въстановяването й. Цинкът регулира отделянето на хормона тестостерон, който е отговорен за секрецията на себум.
Него може да си набавите чрез хапването на пшеница, стриди, говеждо и телешко месо, черен дроб.
Протеинова диета също помага срещу ранното окапване на косата. Хапвайте яйца, фъстъци, бобови растения, пуешко и пилешко месо.
Желязото е следващият елемент, който трябва да включите в менюто, ако забелязвате симптомите на ранно оплешивяване. Вижте тук храните с най-голямо съдържание на желязо.
И преди да ни обвините в прилики с Менделеевата таблица, ви казваме, че остана само още един елемент, важен за здравето на косата.
Това е магнезият, чиято липса също е сред основните причини за разнната загуба на голяма част от косата.
Наблягайте на тези храни, особено ако сте генетично предразположени към оплешивяване.