Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Телешко с бира по белгийска рецепта

по статията работи: | 09 август 2018 Прочитания: 1900
Или карбонаде а ла фламанде
Телешко с бира по белгийска рецепта
Източник: Thinkstock/Guliver

A carbonade a la flamande, или телешко по фламандски, е традиционна белгийска рецепта.


Характерното за нея са основните съставки - сладко-киселият вкус и бирата, които придават уникален вкус на гозбата.


Обикновено рецептата се приготвя в т.нар. dutch oven, холандски съд за готвене на огън. Но също толкова успешно може да се сготви и в дълбок съд на котлона, но под капак. Така телешкото става крехко и ароматите от подправките се просмукват в него.


Към месото се добавят карамелизирани лук и чесън. Някои рецепти включват и гъби. Но това не е най-важното за рецептата. За да се получи уникалният й вкус, то трябва внимателно да се подбере бирата, в която ще се вари месото.


Обикновено традиционната рецепта включва и местна бира. Често се слага тъмна бира от областта Фландрия. Тя има леко горчиво-кисел вкус, който прекрасно се вписва в цялостната кулинарна концепция.


И както ще видите сами в рецептата има ябълков оцет. Не се притеснявайте, като добавите и леко по-горчива бира, ястието няма да стане неприятно и силно на вкус. Не забравяйте, че към него се добавя и кафява захар.


Въпрос на лично предпочитание е кога да я добавим. Може да се сложи заедно с другите продукти, както сме посочили в примерната рецепта в края на статията. Но може и да се добави точно преди сервиране. От топлината на ястието захарта ще се стопи и няма да е неестествено хрупкането й в комбинация с месото.


Обикновено като гарнитура към това иначе богато ястие, се предлагат пържени филийки или варени картофи (зеленчуци).


Ако имате път към Белгия и искате да опитате нещо традиционно, то карбонаде а ла фламанде се приготвя почти във всички белгийски ресторанти.


Ето и рецептата за телешко по фламандски.

 

Рейтинг: 4 / 5 , 261 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Модерната култура е задвижвана от кафе и бензин. Често първото има вкус на второто." Едуард Аби, американски есеист  
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Картофки, ама по-така ;)
- Скъпа, какво има за вечеря? - Днес сготвих Крайно Мързеливи сарми... - Какво пък значи това? - Ами, зелевите листа са в буркан,...