A carbonade a la flamande, или телешко по фламандски, е традиционна белгийска рецепта.
Характерното за нея са основните съставки - сладко-киселият вкус и бирата, които придават уникален вкус на гозбата.
Обикновено рецептата се приготвя в т.нар. dutch oven, холандски съд за готвене на огън. Но също толкова успешно може да се сготви и в дълбок съд на котлона, но под капак. Така телешкото става крехко и ароматите от подправките се просмукват в него.
Към месото се добавят карамелизирани лук и чесън. Някои рецепти включват и гъби. Но това не е най-важното за рецептата. За да се получи уникалният й вкус, то трябва внимателно да се подбере бирата, в която ще се вари месото.
Обикновено традиционната рецепта включва и местна бира. Често се слага тъмна бира от областта Фландрия. Тя има леко горчиво-кисел вкус, който прекрасно се вписва в цялостната кулинарна концепция.
И както ще видите сами в рецептата има ябълков оцет. Не се притеснявайте, като добавите и леко по-горчива бира, ястието няма да стане неприятно и силно на вкус. Не забравяйте, че към него се добавя и кафява захар.
Въпрос на лично предпочитание е кога да я добавим. Може да се сложи заедно с другите продукти, както сме посочили в примерната рецепта в края на статията. Но може и да се добави точно преди сервиране. От топлината на ястието захарта ще се стопи и няма да е неестествено хрупкането й в комбинация с месото.
Обикновено като гарнитура към това иначе богато ястие, се предлагат пържени филийки или варени картофи (зеленчуци).
Ако имате път към Белгия и искате да опитате нещо традиционно, то карбонаде а ла фламанде се приготвя почти във всички белгийски ресторанти.
Ето и рецептата за телешко по фламандски.