Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Тенджера за бавно готвене

по статията работи: | Прочитания: 13119
На какъв принцип работи и как се процедира с нея
Тенджера за бавно готвене
Източник: Thinkstock / Guliver

Имайки предвид естеството на работата ни, често ни се налага да четем и гледаме всякакви кулинарни рубрики от света на кулинарията.

 

За съжаление разнообразието на кухненски уреди и пособия е толкова голямо, че винаги се появява някой съд, който или не е достигнал до нашите географски ширини, или не си е спечелил неохбодимата популярност. А това в много случай предизвиква смут в душата на домакините.

 

Вярно е, че родните магазини почти не отстъпват на западните и презокеанските си конкуренти, но традициите в употребата на познатите уреди и съдове за готвене сякаш трудно правят място на нововъведения от това естество. Сякаш трудно се "отваряме" за употреба на различни уреди, ползващи различни кулинарни практики.

 

Казваме ви всичко това мислейки за един вид тенджера за бавно готвене, която е много широко разпространена сред американските домакини. Но онези от тях, които имат цялото време на света да сготвят в рамките на няколко часа. Защото именно такова време изисква този род тенджери. Но едно ястие трябва да получи достатъчно време, за да се превърне в най-вкусната гозба.

 

Ето как е устроена тази тенджера, която се използва доста в САЩ, Канада, Нова Зеландия и Австралия. Бавното готвене в този уред се случва на принципа на варенето, но то се осъществява на много по-ниска температура в сравнение с познатото варене.

 

Това позволява на храната да се готви в продължение на часове, без да исиква непрекъснато наглеждане. А вие през това време бихте могли да свършите куп неща, знаем колко мултифункционална е женската природа. Момчета, не се сърдете!

 

Съдът за бавно готвене обикновено има овална форма. Покритието отвътре е керамично, отвън има още един метален слой, в който се намират електрическите нагреватели. Керамичното покритие е много издръжливо на топлинното напрежение и не се влияе от силните изпарения.

 

Как се оперира с тенджерата за бавно готвене? Суровата храна и течностите – вино, вода, бульон се слагат в него. Някои рецепти изискват течността да е предварително загрята, в други, ползващи месо, се среща условието то да бъде сварено, поне до средна степен на готовност и т.н.

 

След като капакът е сложен и тенджерата в включена, тя може сама да премине от режим на готвене към такъв на поддържане на температура от около 70-75 С, след като е изтекло предварително посоченото време за готвене. По време на самото готвене температурата вътре в съда е в диапазона 79-93 С, но самото приготвяне на храната се получава от загряването й с константна топлина, добре затворения капак и керамичните дъно и стени. Обрзуваната пара от конденза по долната страна на капака се връща в съда под формата на течност.

 

Някои рецепти, предназначени за друг вид готварска техника, биха могли да се интерпретират по начин, подходящ за тенджерата за бавно готвене. Важно е да се знае, че при готвене има известно изпаряване на течността, затова трябва да сте сигурни, че водата или бульонът, в който варите ястието, е достатъчно, за да покрие храната.

 

Повечето рецепти, предназначени за този "бавен и мокър" начин на приготовление, включват само няколко съставки. Месото, което трябва се готви в тях е, така да се каже, по-тежко и евтино. Казваме евтино, защото едно крехко бон филе, например, няма място в тази тенджера.

 

 

Ниската тенпература на готвене почти премахва вероятността да загорите манджата, но почти. Винаги има вероятност да се отнесете в приятен разговор по телефона и макар и дълго времето за готвене да се окаже недостатъчно. Като едно от основните преимущества на този уред се посочва, че можете да сложите ястието в него, да излезете, за да свършите ежедневните си задачи, а когато се върнете да имате топла вечеря. Звучи наистина примамливо.

 

Е, има и някои недостатъци, които могат да се изтъкнат. Например известна част от витамините в храната се губят по време на готвене в рамките на няколко часа. Но пък част от задължението на домакините е да нареждат приоритетите си в интерес на семейното щастие. Понякога няколко витамина могат да се жертват.

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Виното става по-добро с възрастта. Колкото повече остарявам, толкова повече го оценявам." Анонимно  
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Зелник, ама най-лесният на света!
Жена и мъж се карат.  Жената: - КАКВО искаш? Мъжът: - Нека си спестим 1 час - напрво ми кажи какво искам...