Изпечените чушки се обелват и се оставят настрана. В тиган с олио се запържва нарязан на ситно лук, добавят се настърганите домати, сол, захар (1 ч.л.) , черен и червен пипер. Щом се сгъсти, се сваля от котлона.
Чушките се заливат с доматения сос.
В чаша с топла вода се разтваря маята със захарта. Щом шупне, се замесва с останалите продукти - олио, сол, брашно и останалата вода. Оставя се да втаса за 30 минути. Глинените гювечета се намазват с масло. Нареждат се в намаслена тава с дъното нагоре.
Късаме топче тесто и разточваме на малка кора. Облепяме гювечето. Така се прави и с капака. Намазват се с разбит жълтък.
Печем 20 минути в загрята фурна. Изваждат се и се отделят изпечените тестени гювечета. В тях се поставят по 2 чушки, заляти с доматен сос, и се поднасят. Добър апетит !