Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Той е с нас още от древността

по статията работи: | 04 април 2013 Прочитания: 979 4
Първите ножове са се правели от камък или най-често от кремък
Той е с нас още от древността
Източник: Thinkstock / Guliver

Най-древният прибор за хранене е ножът. Смята, че примитивното острие е използвано още преди хилядолетия от първите хора. Това, което днес правим с ножа, се е постигало чрез заострени камъни и дори дървета.

 

Първите ножове са се правели от камък или най-често от кремък. С напредването на времето са напреднали и материалите, от които е направен ножът. Като цяло първите ножове не са се различавали особено от днешните им наследници.

 

Острието може да е бронзово или медно, както и метално, каквито най-често се срещат в наши дни. Днес един от най-разпространените модели нож е този, чието острие или клин, както още се нарича, е изработено от неръждаема стомана и пластмасова дръжка.

 

Върхът на най-древният прибор за хранене е бил със силно изострен връх, за да може храната лесно да се набожда, подобно на копие. Заобленият връх на ножа, според легендата е създаден по заповед на кардинал Ришельо.

 

Целта е била да отучи гостите си да използват върха на ножа като зъбен конец. Смята се, че с навлизането на вилицата като прибор за хранене, острието на трапезния нож затъпява. Ножът през вековете добива широка употреба, използван е за лов, за направата на вечеря, поставян е на масата като прибор, задължително оръжие по време на война.

 

Всичко това го прави много опасно оръжие и по времето на Луи XIV ножовете за обявени за опасни и следователно забранени. Така или иначе, ножът никога не отпада от бойното снаражение на войниците, остава си най-разпространеното хладно оръжие.

 

 

През вековете ножът е придобивал различни форми и урашения-от пера до инкрустирани златни или сребърни елементи, а също и скъпоценни камъни. Колекционирането на разнообразни остриета може да доведе до откриването на изключителни екземпляри.

 

Има ножове специално изработвани за жени например. Във всяка култура главатарят на общността притежавал красиво острие, символ на могъщество, сила и превъзходство. Отнемането на меча е легендарен символ на победата. Интересен факт е, че джобното сгъваемо ножче е изобретено преди много векове.

 

Причината е отново непрекъснатата необходимост от употребата му. Но бива изместено със започването на войните, когато войниците са носели големи и опасни ножове, прикрепени на коланите си.

 

Това, на пръв поглед примитивно оръдие, е едно от най-сериозните изобретения. Остър предмет, прикрепен към дръжка, който е част от всекидневието на хората от древни времена до днес. Съдейки по неособено променената форма на ножа, явно цивилизацията не е измислила по-добър заместител на острието.

 

Коментари(4)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
4
Qna Kirkova
05.04.2013 | 12:19
Много интересна статия!
3
Много интересна статия . Не знаех , че първите ножове са се правили от камък .
2
Ами да, в древността ножа и по-късно огъня са дали началото на нашата цивилизация:)
1
Kremena Peteva
04.04.2013 | 15:46
интересна статия за историята на ножа
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Живей просто. Обичай щедро. Говори истината. Дишай дълбоко. Прави най-доброто, на което си способен. Остави всичко останало на силите,...
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
Майка се кара на невръстното си детенце: - Миткоооо, колко пъти да ти казвам да не си играеш около мен, докато готвя. Виж какво стана...