Яйцето се разбива със захарта да стане бяла пухкава смес, след това се добавя млякото (водата) + ванилията (есенцята) и пак се разбърква. Накрая се прибавя брашното с бакпулвера, разбърква се добре до гладка смес. Изсипва се във формата и се пече в предварително загрята фурна на 220 гр. за около 30-35мин. да стане златист и при проба с клечка да излиза суха.
Пудрата захар се смесва със сметаната, като се бърка с лъжица, а не се разбива с миксер. Кремът става малко течен, но като се намаже на тортата и преседи 2-3 часа се сгъстява.
Взима се единият блат и се поръсва със сока от компота, слага се и от плодовете, намазва се със сладкото и след това се слага от сметановата смес. Отгоре се слага другият блат и се прави същото.
Тортата се слага в хладилника и се започва приготвянето на захарното покритие (фондан).
Желатинът се слага във водата (1/3 ч.ч.) да набъбне около 5мин., след което се загрява на котлон да се разтвори, но се внимава да не кипне, защото се разваля структурата на желатина и няма да стегне, оставя се да се охлади малко.
В купа се смесват пресятата пудра захар и нишестето и се добавя желатина и се омесва меко тесто, ако е лепкаво се добавя пудра захар, ако е твърдо се добавя малко вода. Тестото е бяло ако е използвано натурално царевично нишесте.
Оцветеното тесто се увива хубаво във фолио и се остава да почине минимум 30 мин. или 1 час. Тестото може да се съхранява в хладилник до 1 седмица.
Взима се тестото, с което ще покрием тортата, поръсва се плота, на който ще се разточва с пудра захар и разточваме с точилка кръг голям, колкото да може да покрие тортата. Разточеното тесто го слагаме в/у тортата и започваме да притискаме да се залепи плътно по тортата.
Цветята се правят, като се разточва кръг от избрания цвят (синьо) и с чаша се оформя правилна форма и се навива на руло за сърцевината на цветето. Правят още кръгове, които се нареждат отстрани на рулото (сърцевината) да се оформи розичка. Листата се правят, като с нож се изрязва листо с каквато форма си пожелаем и се реди по тортата.
С фондана трябва да се работи бързо, защото започва да стяга и става труден за моделиране и се чупи.