Продукти са за 1 блат: ½ чаена лъжичка, 1 яйце, 4 суп. лъж. олио, 5 суп. лъж. кисело мляко, 7 суп. лъж. захар, брашно 9 суп.лъж. За 3 блата – умножете продуктите.
Смесвате продуктите в купа, като към млякото сте прибавили содата, бъркате до получаване на хомогенна смес.
Ако сте направили тесто за 3 блата, разделяте получената смес в 3 равни купички. Към едната може да прибавите и 1 ч.л. какао да оцветите сместа (по желание).
Печете в тава с хартия за печене на 200 С за 10 минути.
Продукти за ваниловия крем: 1 л. прясно мляко, 5-6 с.л. брашно, 1 ч.ч. захар, 2 бр. ванилия, 4 бр. яйца.
Слагаме млякото да се стопли (като от него сме оставили 1 ч.ч.), добавяме захарта да се разтопи.
В купа смесваме чашата мляко, яйцата и брашното до получаване на хомогенна смес, която прибавяме към врящото мляко и бъркаме до получаване на гъст крем.
След като блатовете и кремът са готови, редим тортата – редуваме блат/крем и накрая завършваме с крем и поръсваме с орехи.
Оставяме на хладно за 4-5 часа.