Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Търделник - сладка баница по "чехословашки"

по статията работи: | 05 март 2014 Прочитания: 3632 1
С характерна цилиндрична форма
Търделник - сладка баница по "чехословашки"
Източник: Wikimedia Commons

Ако си направите една екскурзия до Чехия или Словакия, то неминуемо ще се натъкнете на традиционната баница за района, носеща гръмкото име trdelnik (трделник, или както ще го наричаме в тази статия "търделник" за благозвучност).


Едната версия е, че търделникът е "родом" от Словакия, но имайки предвид общото минало на двете държави (Чехословакия), не можем да знаем със сигурност.


Но разбира се, рецептата излиза от тези граници и Румъния и Литва имат свои варианти на тесто, печено на шиш, най-буквално казано.


Другата версия казва, че баницата идва от Унгария. Каквато и да е истината, цилиндричната баница е много вкусна, независимо кой я е измислил.


Търделникът има характерна цилиндрична форма, продава се поръсена с канела или пудра захар. Сладка и леко лепкава, евтина закуска, която ще затопли пръстите ви и ще задоволи желанието да хапнете нещо сладичко.


Не може да отидете в Чехия или Словакия и да не опитате търделник. На някои места се сервират с топинг от ядки и захар.


Как се прави цилиндричната форма на баницата? Дебели ленти от тесто се навиват на метални или специални дървени тръби (шишове), които се въртят над огън, за да се изпекат. Дори начинът на приготовление е интересен за туристите.


Днес търделникът е особено популярен именно в бивша Чехословакия, сякаш наново хората откриват сладката баница.


През 2004 година е основано гражданско сдружение, което има за цел да пази традицията на "огнената" баница жива.


Снимка: Thinkstock/Guliver


Името на баницата идва от думата "трдло" - дървен прът, около който е увито тестото. Откъдето всъщност идва и тази характерна цилиндрична форма.


И както вече казахме, ако отидете в някоя от тези страни, опитайте търделник, за да усетите традиционния вкус на чешко-словашката кухня.


Атрактивният начин на приготвяне не може да не предизвика интереса ви. Няма нищо по-хубаво от това да изчакаш да ти приготвят вкусната баничка и да си я хапнеш топла на някой от прекрасните площади в Прага или Братислава. Пожелаваме ви го от сърце :)


Тук можете да видите в клипче как се пече търделник, а тук пък точната рецепта за търделник.


Не е необходимо да разполагате със специалния уред за направа на баницата, можете да използвате дебел шиш и да си я направите на огън или на барбекюто на двора.

 

Рейтинг: 4 / 5 , 269 гласa
Коментари(1)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
1
Надя
05.03.2014 | 13:07
Интересна технология на приготвяне.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Винаги готвя с вино. Понякога дори го добавям в храната!" Уилям Клод Фийлдс, американски комик  
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
Понякога си казвам "Стига си ял, Пешоооо"... И продължавам да ям, щото не се казвам Пешо :D