Дори и да можете да понесете много люти храни. Имаме предвид да не предизвикват стомашно неразположения и болки, то някои къри сосове причиняват истински пожар в устата. Но така и не можем да се откажем от тях.
В такива момента е добре да знаем с какво можем да потушим пожара. За всичко си има лек.
Когато сервираме силно пикантни или направо люти храни е добре в близост да имаме и някоя от тези храни и напитки, за да няма агонизиращи на масата.
Храни с високо съдържание на киселинност – домати, ананас и портокал. Те веднага облекчават усещането от пикантните ястия. Лимонът и лаймът имат същите способости. Изберете любимия плод и го дръжта близо до вас, в случаите, когато предлагате люто. Удобно е също, когато имате гости, които опитват кърито ви за първи път и не е много ясно какъв ще е резултатът.
Трябва да запомним, че чаша ледена вода няма да помогне. В случай, че нямате храните в следващия списък, тогава заложете на леко охладена вода. Тя ще помогне много повече.
Балансирайте паренето с круша, авокадо или банан. Забелязахте, че има общо в текстурата на тези три плода. Тя помага за балансирането на усещането за парене.
Въглехидратите спират действието на капсаицина. Той е активната съставка в лютите чушки и чилито, която ги прави толкова непоносимо люти за някои от нас. Хапнете храни, съдържащи скорбяла – картофи, хляб, ориз, или царевични питки (тортила).
Една лъжичка мед може веднага да ви спаси от пожара в устата, причинен от пикантно или люто.
Може би най-доброто, което може да ви помогне в "лютата ситуация" е прясното мляко. Колкото по-маслено е млякото, толкова по-голям е ефектът.
Ако положението е много сериозно, непоносимо люто (прага на поносимост на всеки е различно), тогава лапнете една лъжичка със захар и я дръжте в устата, докато се разтвори.