Има рецепти, които откривам съвсем случайно, но ми стават любими на секундата.
Така се случи с рецептата за, условно да ги нарека, украински кифлички (Ukranian Scuffles). Научих, че тази ароматна сладка рецепта традиционно се приготвя по Коледа.
И като казах Украйна, имам приятелка от впечатляващата с размерите си (и не само) братска страна, така че скоро ще я разпирам най-подробно за украинската кухня и всякакви кулинарни и културни привички.
Въпросните кифлички, поне на вид, ми напомниха на козуначените кифлички, които баба ми приготвяше всеки Великден. Въобще, много общо откривам в сладките рецепти оттук до края на света...
Необходими продукти:
1 с.л. суха мая
¼ ч.ч. топла вода
1 ч.ч. брашно тип 500
3 с.л. захар
½ с.л. сол
1 ч.ч. меко масло
½ ч.ч. прясно мляко
2 яйца
канела и захар за разточването (колкото повече, толкова по-добре!)
Начин на приготвяне:
Източник: dinnerwithjulie.com
В малка купа с топла вода разтворете маята и я оставете така 10 минути.
В голяма купа смесете брашното, 3 с.л. захар и солта.
Добавете маслото (със стайна температура) постепенно и с вилица го разбъркайте в сместа.
Към тази смес добавете млякото, яйцата, сместа с маята.
С ръка разбъркайте хубаво и премесете няколко пъти. Трябва да се получи една хубава топка тесто.
Поставете тестото в купа, покрийте и приберете в хладилника за 1 денонощие. Тестото е много меко и трябва да е добре охладено.
На другия ден, загрейте предварително фурната на 170 С.
Разделете тестото на 6 топки. Вземете 1, а останалите приберете на студено.
Поръсете чиста повърхност обилно със захар и канела и отгоре разточете парчето на сравнително тънка кръгла кора (вижда се как на снимката по-горе в текста). Кората нарежете на 8 триъгълничета от центъра към широката част, както при пай.
Всяко триъгълниче завийте на нещо като руло от широката към тънката част.
Повторете процедурата с всички топки от тестото.
Готовите кифлички подредете върху хартия за печене на достатъчно разстояние една от друга и запечете до позлатяване (десетина минути).