Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Унгарска Добуш торта

по статията работи: | 27 юни 2018 Прочитания: 15309
Най-вкусната традиционна торта за Унгария
Унгарска Добуш торта
Източник: Youtube

Унгарската кухня е известна със своите вкусни рецепти и прочути десерти.

 

Днес искаме да ви запознаем с още един унгарски десерт. Става дума за небезизвестната торта Добуш, която е доста популярна и при нас. 

 

Толкова прочутата при нас Добуш торта, всъщност си е типична унгарска рецепта. В родината й се нарича и изписва "Добош', но при нас е известна като Добуш.

 

И все пак без значение дали се пише с "о" или "у", по-важен е вкусът й. А тук две мнения няма - просто уникален е!

 

От какво се състои тази унгарска вкусотия - 8 тънки ванилови блата, шоколадов крем и карамелена глазура. С тази смесица от вкусове няма как да не се получи нещо много вкусно.

 

Да видим и нужните продукти за вкусната унгарска торта.

 

За блатовете: 

600 г брашно

1 ч.л. бакпулвер

220 г масло

2 бр яйца

200 г захар

6 с.л.  заквасена сметана

ванилия

 

Ще ви е нужно и малко допълнително брашно за разточване.

 

За крема:

 

2 ч.ч. захар

1 л прясно мляко 

130 г нишесте ванилия

330 г масло

200 г натурален шоколад

ванилия

 

За глазурата: 

 

За глазурата се използва един от направените блатове и карамел. Може да си приготвите млечен карамел в домашни условия или вижте оригиналната глазура за Добуш торта

 

31181

 

Как да си я приготвим?

 

От посочените продукти за блатовете се замесва тесто, което се оставя да престои 1 час в хладилник. 

 

След това тестото се разделя на 8 части. Всяка от тях се разточва много тънко върху набрашнена хартия за печене.

 

* Ако искате кръгла торта и разполагате с големи тави, можете да разделите тестото на 4, да разточите големи правоъгълници, които след това да изрежете с подходящ кръгъл съд.

 

Това, което остане след изрязването, можете да използвате за украсата отгоре.

 

Блатовете се пекат в предварително загрята на 170 С фурна около 5-7 минути. Трябва само леко да покафенеят краищата, а не целият блат.

 

За крема - половината от млякото се слага да заври заедно със захарта. В другата половина се разтваря нишестето.

 

Когато млякото със захарта заври, към него се добавя млякото с нишесте. Бъркайте до сгъстяване на крема.

 

След това свалете от котлона и добавете начупените шоколади. Бъркайте, докато шоколадът се разтопи. След това оставете крема напълно да се охлади. 

 

В купа се разбива маслото заедно с ванилията. Малко по малко добавяме от крема към маслото, докато стане хомогенна смес.

 

Направете карамелена глазура по един от двата предложени по-горе начина. Върху единия от блатовете намажете от карамела и нарежете на 8 триъгълничета - като торта.

 

Тортата се сглобява по обичайния начин - блат, крем, блат, крем и така докато свършат. Внимателно си разпределете крема, тъй като трябва да стигне да се намажат 7 блата, както и цялата торта отстрани.

 

По желание може да декорирате най-отгоре с розички от шоколадовия крем (ако имате останал). Завършете, като подредите 8-те карамелени триъгълничета.

 

И унгарската вкусна Добуш торта е готова. За оптимален резултат (вкус) оставете готовата Добуш торта за една нощ в хладилник.

 

31182

 Снимки: youtube.com

Рейтинг: 3.5 / 5 , 2 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Солта е създадена от най-чистите родители: слънцето и морето." Питагор  
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
По време на изпит по кормуване: - Достатъчно, госпожо, вие не издържахте изпита! - Но аз още не съм започнала?! Даже не съм хванала...