Унгарската кухня е известна със своите вкусни рецепти и прочути десерти.
Днес искаме да ви запознаем с още един унгарски десерт. Става дума за небезизвестната торта Добуш, която е доста популярна и при нас.
Толкова прочутата при нас Добуш торта, всъщност си е типична унгарска рецепта. В родината й се нарича и изписва "Добош', но при нас е известна като Добуш.
И все пак без значение дали се пише с "о" или "у", по-важен е вкусът й. А тук две мнения няма - просто уникален е!
От какво се състои тази унгарска вкусотия - 8 тънки ванилови блата, шоколадов крем и карамелена глазура. С тази смесица от вкусове няма как да не се получи нещо много вкусно.
Да видим и нужните продукти за вкусната унгарска торта.
За блатовете:
600 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
220 г масло
2 бр яйца
200 г захар
6 с.л. заквасена сметана
ванилия
Ще ви е нужно и малко допълнително брашно за разточване.
За крема:
2 ч.ч. захар
1 л прясно мляко
130 г нишесте ванилия
330 г масло
200 г натурален шоколад
ванилия
За глазурата:
За глазурата се използва един от направените блатове и карамел. Може да си приготвите млечен карамел в домашни условия или вижте оригиналната глазура за Добуш торта.
Как да си я приготвим?
От посочените продукти за блатовете се замесва тесто, което се оставя да престои 1 час в хладилник.
След това тестото се разделя на 8 части. Всяка от тях се разточва много тънко върху набрашнена хартия за печене.
* Ако искате кръгла торта и разполагате с големи тави, можете да разделите тестото на 4, да разточите големи правоъгълници, които след това да изрежете с подходящ кръгъл съд.
Това, което остане след изрязването, можете да използвате за украсата отгоре.
Блатовете се пекат в предварително загрята на 170 С фурна около 5-7 минути. Трябва само леко да покафенеят краищата, а не целият блат.
За крема - половината от млякото се слага да заври заедно със захарта. В другата половина се разтваря нишестето.
Когато млякото със захарта заври, към него се добавя млякото с нишесте. Бъркайте до сгъстяване на крема.
След това свалете от котлона и добавете начупените шоколади. Бъркайте, докато шоколадът се разтопи. След това оставете крема напълно да се охлади.
В купа се разбива маслото заедно с ванилията. Малко по малко добавяме от крема към маслото, докато стане хомогенна смес.
Направете карамелена глазура по един от двата предложени по-горе начина. Върху единия от блатовете намажете от карамела и нарежете на 8 триъгълничета - като торта.
Тортата се сглобява по обичайния начин - блат, крем, блат, крем и така докато свършат. Внимателно си разпределете крема, тъй като трябва да стигне да се намажат 7 блата, както и цялата торта отстрани.
По желание може да декорирате най-отгоре с розички от шоколадовия крем (ако имате останал). Завършете, като подредите 8-те карамелени триъгълничета.
И унгарската вкусна Добуш торта е готова. За оптимален резултат (вкус) оставете готовата Добуш торта за една нощ в хладилник.
Снимки: youtube.com