Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Фокача - предшественик на пицата

по статията работи: | 25 ноември 2013 Прочитания: 4500 4
Научете повече за фокачата, както и рецептата за приготвянето й
Фокача - предшественик на пицата
Източник: Thinkstock / Guliver

Италианските рецепти буквално са превзели сърцата на хора от различни националности.

 

Друг въпрос е дали се изпълняват точно така, както повеляват италианците. Неслучайно всеки, който е бил в Италия, казва, че там пицата е най-вкусна.

 

Споменавайки думата пица, се сещаме за още един италиански тестен специалитет, който набира все по-голяма популярност и в България.

 

Става въпрос за т.нар. фокача, считаща се за предшественик на любимата пица.

 

Произход на фокачата

 

Ако трябва да я опишем накратко, фокачата представлява плосък хляб, гарниран със зехтин и подправки. Към рецептата често се прибавят лук, сирене, месо, зеленчуци. Тестото за приготвянето й е много близо до това за пица – състои се от бяло брашно, мазнина, вода, сол и мая.

 

Според някои източници, тази рецепта произхожда или от етруските, или от древните гърци. При всички положения, ясно е, че коренът й ни отвежда в античността, до южните брегове на Средиземноморието.

 

В самото начало фокача се е приготвяла или в огнището, или върху затоплена глинена плоча. Пекарите до ден днешен надупчват повърхността й с нож или с ръце, за да се избегне надуване. А за да се запази фокачата сочна, зехтин се нанася върху повърхността й – с ръка или четка, преди да се запече.

 

Продуктите за т.нар. топинг върху фокачата са различни в отделните региони на Италия. И колкото повече продукти се озовават върху нея, толкова повече се доближа до пицата. Интересно е, че векове наред, фокача се е свързвала с традициите около Бъдни вечер и Богоявление.

 

Фокача по света

 

Тази рецепта буквално е обиколила планетата. В САЩ например подправят фокачата със зехтин, розмарин, градински чай, чесън, сирене и/или лук.

 

Съществува и сладка фокача, която се приготвя с яйца, мед, стафиди, захар, кора от портокал или лимон. В Бургундия се нарича foisse или fouaisse, а в други части на Франция - fougasse. Испанците я наричат hogaza, аржентинците - fugazza.

 

В България фокача се предлага в повечето заведения, които предлагат пица. Много често ресторантът има отделно меню, в което са описани различните видове фокача.

 

Рецепта за фокача

 

Необходими продукти

 

5 ч.ч. брашно

 

2 с.л. морска сол

 

2 с.л. мая

 

6 с.л. зехтин

 

2 ч.ч. хладка вода

 

ароматен зехтин (или зехтин, смесен и леко затоплен с чесън и пресен розмарин)

 

За тестото:


Смесете брашното, солта и маята в съда на миксера. Добавете ¼ ч.ч. ароматен зехтин и с помощта на приставката за тесто, разбъркайте за 5-7 минути. Трябва да се получи гладко, но не и лепкаво, тесто.

 

Набрашнете свободна и чиста повърхност, след това и ръцете си. Прехвърлете тестото от купата върху плота. Набрашнете го хубаво с потупване и оформете голям правоъгълник. Оставете да си почине за около 5 минути.

 

Омесване:

 

Разтегнете с издърпване тестото от двете страни, след това го сгънете на 2. С помощта на четка нанесете от зехтина, поръсете с брашно, покрийте с найлоново фолио и оставете за 30 минути.

 

Източник: Clockwork Lemon

 

Повторете процедурата и отново оставете да си почине половин час.

 

Отново разтегнете и прегънете, покрийте и оставете да втасва 1 час.

 

Покрийте дъното на тава (може и стъклена) с пергаментова хартия или алуминиево фолио. Разпределете от зехтиновата смес, след това поставете тестото и отгоре още от зехтина. С помощта на пръстите си надупчете фокачата. Ако тестото започне да си възвръща формата, т.е. не подлежи на надупчаване, оставете го да си почине още няколко минутки, преди да продължите.

 

Източник: Clockwork Lemon

 

Когато сте готови, увийте го и го приберете за 1 нощ в хладилника.

 

Изпичане:

 

Извадете фокачата от хладилника поне 3 часа преди изпичането й. След това я напръскайте с още малко зехтин и я дооформете с притискане, за да пасне на размера на тавата.

 

Включете фурната на 260 С. След изтичането на 3-те часа, мушнете фокачата във фурната, като намалите градусите на 230 С. Печете 10 минути, след това я обърнете и печете още 10 минути.

 

Ако слагате топинг, сега е моментът – поръсете с пармезан или кашкавал и я оставете да се запече за още няколко минути. Трябва да хване златиска коричка.

 

Когато е готова, оставете я да изстине и я сервирайте. Bon appetit!

Коментари(4)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
4
Violeta
26.11.2013 | 17:21
Отговор на коментар #2 от Margaritka:
Така е,но и много време се приготвя.
3
Violeta
26.11.2013 | 17:11
Направо звучи страхотно.
2
Margaritka
26.11.2013 | 16:40
Много е вкусна :)))
1
Silviq Milenova
25.11.2013 | 16:37
Много е вкусна фокачата,аз не си играя да я чакам по сто часа,действам на момента.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Винаги готвя с вино. Понякога дори го добавям в храната!" Уилям Клод Фийлдс, американски комик  
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
Жена и мъж се карат.  Жената: - КАКВО искаш? Мъжът: - Нека си спестим 1 час - напрво ми кажи какво искам...