За направата на френските макарони се използват така наречените "остарели белтъци", или отделени от жълтъците и оставени да престоят в хладилник, в затворен сух стъклен съд 3-4 дни, а 3-4 часа преди приготвянето са извадени, за да достигнат стайна температура.
Другата особеност е, че е препоръчително, да не кажа задължително, използването на везна, с цел прецизното измерване на продуктите, защото иначе заплахата от провал е твърде голяма.
90 гр белтъци са обикновено от 3 яйца размер L. Разбивате белтъците на сняг и постепенно прибавяте кристалната захар, бъркайки. Прибавете ги към смесените, и то добре, предварително пресети пудра захар, бадемово брашно и боя, и бъркайте със силиконова шпатула, само по посока на часовниковата стрелка, като загребвате, обръщате и размазвате по стените на купата до получаване на лъскава лава.
Напълнете сместа в сладкарски пош и шприцовайте върху хартия за печене (с нея сте застлали тавата), на която сте очертали еднакви кръгчета с диаметър 3 см. Изтръскайте тавата, за да получат така наречената им "поличка". Оставете да съхнат между 20 и 40 минути (че понякога и 50), достатъчно да не полепнат по пръста ви при пипане.
Печете точно 15 минути в предварително загрята на 150 С фурна. Слепете с ганаш, крем, конфитюр или друго по желание.