Хубавата царевица се познава по листата - трябва да са зелени, копринените нишки да са леко влажни и кочанът добре да ги изпълва.
Това се усеща като я хванем в ръка.
Трябва да ни натежи, ако е започнала да изсъхва, ще стане и по-лека.
Царевица на грил: обелете листата, без да ги откъсвате, накиснете царевицата, както още е на кочан, във вода за 20 минути. Загрейте грила. Изпечете царевицата от всички страни. Преди сервиране махнете листата.
Задушена царевица: махнете зрънцата от кочана, разтопете 2 супени лъжици масло в тиган, сложете царевицата, бъркайте постоянно. Преди сервиране може да объркате царевицата със ½ чаена лъжичка бял винен оцет.
Царевица на пара: разрежете на две кочана, сложете в съд, дръжте на разстояние от водата на силен огън, за около 4 минути царевицата ще омекне.