Зеленчуците се измиват, почистват и нарязват на парчета според вашето желание. Можете да си направите туршията в компотени буркани или трилитрови буркани.
Посоченото количество за саламурата е за 1 компотен буркан, а за трилитровите се умножава по четири.
Започваме да си подреждаме в буркана последователно от зеленчуците, тук-таме целина, по няколко скилидки чесън и 2 аспирина.
Приготвяме си саламурата - завираме водата, добавяме солта, захарта, оцета и с нея заливаме зеленчука в буркана.
Запечатваме го, обръщаме го с капачката надолу, увиваме в найлонова торбичка и отгоре аз завивам с одеало. Така бурканите престояват до тяхното изстиване, след което си ги прибирате старателно в мазето и чакате първия снежец и приятен повод, за да се насладите на труда си, а може и по-рано.