Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Чай от розови листа: Предимства и приготвяне

по статията работи: | Прочитания: 12469
Ароматен и вкусен, този чай има с какво да ви спечели
Чай от розови листа: Предимства и приготвяне
Източник: Thinkstock / Guliver

Розата (Rosa Rugosa) не е просто красиво декоративно цвете, а растение, което има благоприятен ефект върху здравето. Това се дължи на полезните вещества, които се съдържат в листенцата, корена, стеблото и листата на розата.

 

Освен че ухаят прекрасно, розовите листа са ядивни. От тях се получавaт чудесни напиткивино, шербет, както и сладко и желе.

 

Също така, розовата вода и есенциалното олио могат да бъдат използвани в готвенето, за да придават специфичен аромат и вкус, но за това - след малко.

 

От древни времена, розата се прилага в различни медицински лечения. Различните части на цветето се използват както с външно, така и с вътрешно приложение, за лечение на различни състояния. Ароматерапията с роза пък намалява нивата на стрес. Есенциалното розово масло е чудесен антиоксидант. Пюрето от розови листа може да се прилага като маска за лице за изравняване на тена.

 

Корените на розата са богати на витамин С. Стеблата съдържат всички витамини от групата B, както и витамин D, E и К.

 

Както споменахме, освен медицински и козметични приложения, розата има и кулинарни такива. Всъщност, всяка храна или напитка, която е докосната от розовата магия, ревитализира тялото. Един от най-лесните начини да се насладите на вкусовите качества на розата е чаят, който може да се направи както от листата, така и стеблото.

 

За радост, едно от нещата, с които е известна България, е именно чудесната маслодайна роза, така че снабдяването с качествени листенца няма да бъде никак трудно.

 

Ползи от розовия чай

 

Чаят от розови листенца има детоксикиращ ефект и помага на циркулацията на кръвта. Облекчава болките и регулира стомаха. За да си го приготвите, можете да използвате както сухи, така и свежи цветчета. Единственото условие е те да не съдържат пестициди. Този чай би се допаднал на всеки любител на топлата напитка, защото е с приятен, ненатрапчив вкус.

 

Ако искате да си изсушите розови листа, най-добре да го направите на директна слънчева светлина. След това ги приберете в сух контейнер.

 

Приготвяне на розов чай

 

За да си го направите, ще са ви необходими не повече от 10 минути. Дозата, която ви предлагаме, е за 1 човек.

 

Необходими продукти:

 

2 с.л. сухи розови листа (Ако използвате свежи, ще ви трябва 1 ч.ч.)

 

2 зрънца карамфил

 

1 зърно кардамон

 

1 с.л. мед ( по желание)

 

1 ч.ч. вода

 

Начин на приготвяне:

 

Загрейте водата на котлона. Добавете розовите листа и подправките. Нека ври около 5 минути. При сервиране, отцедете чая. Можете да подсладите с мед.

 

Друга опция е да добавите щипка зелен чай, за да направите вкуса по-интересен.

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Ако знаехте колко рядко ви разбират правилно, щяхте по-често да мълчите." Гьоте
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
Майка се кара на невръстното си детенце: - Миткоооо, колко пъти да ти казвам да не си играеш около мен, докато готвя. Виж какво стана...