Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Черен чай - енергия до безкрай

по статията работи: | Прочитания: 2329 3
Напитката ни зарежда с енергия и предпазва от стрес
Черен чай - енергия до безкрай
Източник: Thinkstock / Guliver

Черният чай се приготвя от листата на растението чай (Camellia sinensis). От същото растение се правят и бял и зелен чай, но по различна технология. При обработката на черния чай, листата се подлагат на пълна оксидация с подходяща температура и влажност, което променя цвета им от зелен в черен.

 

В древен Китай, хората, които приготвяли напитката от чай, забелязали, че ако оставят листата да "ферментират" по-дълго, те запазват вкуса и аромата си много по-дълго. При правилно съхранение вкусът и ароматът на черния чай могат да се запазят няколко години, докато тези на зеления траят едва няколко седмици.

 

Историята на чая, започва преди 2 700 години в Китай. Напитката е открита, когато китайският император Шен Нуанг по погрешка изпуснал няколко листенца в гореща вода. По-късно напитката се превърнала в традиция за много култури, не само на изток. Англичаните "осиновили" живителната напитка, като създали свои технологии за приготвяне - "Ърл Грей", "Английска закуска", Английски следобеден чай" и др.

 

Черният чай има силен и наситен вкус, който на мнозина би се сторил твърде горчив, но в никакъв случай неприятен. Той съдържа в големи количества полезни и незаменими за организма вещества – витамин C, витамин Е, полифеноли, флуор, теобромин, теофимин, катехин, танин, различни етерични масла и др.

 

Напитката съдържа кофеин, който в малки количества е доказано, че предпазва сърцето и кръвоносните съдове от заболявания.

 

Танинът в напитката предпазва от гастрит, облекчава гаденето и защитава стомаха и храносмилателната система. Това вещества ускорява метаболизма, с което черният чай се нарежда сред предпочитаните напитки за отслабване.

 

Танинът в състава му, предпазва от гастрит, облекчава гаденето и защитава стомаха и храносмилателната система. Това вещество ускорява метаболизма, с което черният чай се нарежда сред предпочитаните напитки за отслабване. 


Скорошни изследвания показват, че възрастни, които консумират по 1 – 2 чаши черен чай на ден, са изложени на 70 % по-малко риск от развитие на диабет II тип.


Флуоридът в чая спомагат за поддържане на устната хигиена, като намаляват зъбната плака и предпазват от кариеси. Флуорът, също така, укрепва костите и ги прави по-издръжливи. Алкиламиновите антигени засилват имунната система, а катехинът предпазва от развитие на ракови клетки.

 


В миналото чаят е използван за медицински нужди, за да държат пациентите будни. Днес едно от най-ценните качества на черния чай е способността му да ободрява и енергизира организма, като същевременно понижава нивото на стресовия хормон кортизол в кръвта.


Въпреки всичките му полезни действия, не трябва да забравяте, че с черният чай не бива да се прекалява. Прекомерната му употреба (над 4 чаши на ден) може да предизвика сърцебиене, безсъние, високо кръвно налягане и храносмилателни смущения.

Коментари(3)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
3
Отговор на коментар #1 от Emnuella:
Трябва и аз да се замисля повъпроса.
2
Не обичам да пия чай,а трябва:)
1
Emnuella
28.08.2013 | 15:09
От утре започвам да пия такъв чай.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Човек жертва здравето си с идеята да спечели пари, след това дава парите си, за да възстанови здравето си. Ядосва се за бъдещето си,...
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
- Скъпа, какво има за вечеря? - Днес сготвих Крайно Мързеливи сарми... - Какво пък значи това? - Ами, зелевите листа са в буркан,...