Започваме с направата на тестото, тъй като ще е необходимо да престои малко в хладилник. За целта омесваме брашното, маслото и пудрата захар в купа, докато достигне консистенцията на мокър пясък.
След това добавяме разбитото предварително с водата яйце към сухата смес и разбъркваме внимателно, докато се хомогенизира. Полученото меко тесто увиваме в опаковачно фолио и оставяме за минимум 30 минути в хладилника.
През това време се залавяме с почистването на черешите от костилките. След като ги почистим, слагаме черешите, захарта и кората на лимона (рендосана) в подходящ съд на средна темпратура на котлона. Добавя се и една супена ванилия и се разбърква периодично, докато черешите се варят.
След около 5-10 минути, или когато черешите започнат да омекват, прибавете разтвореното в лимоновия сок нишесте към тях.
Продължавайте да бъркате, докато сместа се сгъстява дотолкова, че да може да стои в пая, без да изтича, когато се нареже, или да е с консистенцията на гъсто сладко.
След като черешите са готови, махнете ги от огъня и оставете да изстинат. През това време разточете кората за пая.
За целта го разделете на две полуеднакви половини, като малко по-голямата използвате за основата на пая. Разточете кората и я оформете, като леко накъдрите краищата. Аз използвах тавичка с размери около 20 см в диаметър. Изсипете черешовата смес.
С втората част от тестото оформете украсата на пая, като можете да изберете шарки по желание.
Така оформения сладкиш можете да намажете с разбито яйце и една супена лъжица мляко (по желание), като след това поръсите обилно с бяла захар. Печете в предварително загрята фурна на около 180 С, докато паят се зачерви.
Още снимки и инструкции ви очакват тук.