Маята се разтваря в топлата вода със захарта и 1 с.л. от брашното, оставя се да шупне.
Брашното се пресява два пъти, прави се кладенче и се слага яйцето, 50 мл от зехтина, сол, оцет и сметаната.
Когато маята шупне се прибавя към брашното постепено, като всичко се омесва до получаване на меко гладко тесто.
Оставя се на топло, покрито с влажна кърпа за 40 мин да втаса и удвои обема си.
В купичка се слага останалия зехтин с ригана, розмарин ,мащерката и счукания чесън, всичко се разбърква.
Форма за мъфини се намазнява и втасалото тесто се разделя на 12 еднакви части. Оформят се 12 топчета.
Всяко топче се разтегля с ръце на кора, намазва се с 1 с.л. от овкусения зехтин и отново се оформя като топка, като се слага в отделенията на формата. Така се процедира с всички 12 топчета.
Намазва се всяко с разбит жълтък и се посипват със мак и сусам. Оставят се да втасат още 20 мин и се печът на 160 С 50 мин.
След изпичане ароматните хлебчета, добили форма на гъбки, се консумират топли. Добър апетит :)