4 яйца и 1 ч.ч. захар се разбиват до побеляване. Прибавя се постепенно 1 ч.ч. пресято брашно и леко се разбърква с дървена лъжица. Сместа се изсипва във форма за торта върху хартия за печене. Пече се в загрята фурна на 200⁰С за 10-12 мин.
Тъмният блат се получава по същия начин, като количеството на брашното се намалява с 4 супени лъжици и се прибавят 4 супени лъжици какао. Пече се по същия начин.
Ако диаметъра на формата за торта е 24 см, се изрязват от картон 3 кръга с диаметри 6, 12 и 18 см. Кръговете се поставят последователно върху блатовете и се изрязват по тях пръстени.
Пръстените се изваждат през един и на тяхно място се поставят съответните пръстени от другия цвят. Получават се два блата с разменени шахматно цветове.
Прави се млечен крем от 2 ч.ч. прясно мляко и 4 с.л. брашно. След приготвянето му се разбърква периодично до охлаждане, за да не се получи коричка отгоре.
Разбива се кравето масло с пудрата захар до побеляване. Прибавят се ванилиите и по малко от охладения, но не изстуден, млечен крем.
½ ч.ч. захар се карамелизира, охлажда се и се натрошава за да се получи крокан.
Единия блат се поставя върху поднос за торта и се сиропира с половината от сиропа. Намазва се с приготвения крем. Поръсва се с крокана и отгоре се поставя другия блат. Сиропира се и той. С част от останалия крем се намазва тортата отгоре и в страни.
Другата част от крема се разделя на две, като в едната част се добавят 4 с.л. какао и се разбърква, а другата част остава бяла.
Тортата се разчертава отгоре на квадратчета с размери около 3 см. Със сладкарски шприц половината квадратчета (шахматно) се запълват с белия крем, а останалите с тъмния. Ако остане от кремовете, се донамазва цялата торта странично.