Приготвянето на кюфтенцата ще започнем с нарязването на лука на дребни кубчета, като след това ще ги запържим в разтопеното масло (3 с.л.) на средна температура. Така лукът няма да прегаря, а просто ще омекне и ще стане прозрачен. Прибавете и солта и разбъркайте.
Когато е готов, след около 4-5 минути, го изсипете в подходящ съд, аз използвах метална купа. Добавете млякото, галетата и двете яйца. Разбъркайте хубаво до получаването на каша със средна гъстота.
Добавете каймата и подправките и омесете хубаво.
Така овкусената кайма покрийте с опаковъчно фолио и оставете за около час в хладилника, за да попие ароматите. След като мине времето, оформете кюфтенцата. Можете да ги запържите за няколко минути или да ги запечете за около 20 минути във фурната.
За соса са ни нужни още:
3.с.л. масло
1/2 ч.ч. течна готварска сметана
3 ч.ч. телешки бульон
4 с.л. брашно
1/2 ч.л. захар
1/4 ч.л. сос "Уорчестър"
сол и черен пипер (на вкус)
За него запържваме в разтопеното масло, отново на средна температура, брашното, докато започне леко да покафенява. Добавяме на няколко пъти бульона, като разбъркваме непрекъснато. Ако сосът по случайност стане по-гъст, можете да го разредите с още топла вода, но при мен се получи идеално. Добавете сол, черен пипер на вкус, 2-3 капки сос "Уорчестър" и захарта.
Накрая прибавете и сметаната и оставете да къкри, докато се сгъсти. През това време кюфтенцата ще станат готови и ще можете да ги прибавите към ароматния сос.