Сварете 200 мл вода и добавете разполовени 5 броя шипки. Похлупете, за да поемат аромата, след което ги отцедете през цедка и охладете течността.
Пресейте брашното и му добавете бакпулвер. Яйцата разбийте със захарта, добавете киселото мляко и олиото.
При непрекъснато бъркане, редувайте запарката от шипки и брашното с бакпулвера, до получаване на кексово тесто.
Разтопете маслото на котлона. Какаото смесете с пудрата захар и прясното мляко и разбъркайте добре до получаване на кашичка. Изсипете при маслото и бъркайте непрекъснато до пълно разтваряне.
Намаслете форма за кекс, изсипете в нея тестото. Върху него с лъжичка разпределете шипковия мармалад, като леко с клечка разнасете, без да разбърквате.
Пече се на 170 С до суха клечка. Охладеният кекс се обръща в чиния и се залива с какаовата глазура.