Сложете водата да заври. В купа добавете какаото и залейте с врялата вода. Към тях добавете 20 г захар, содата, олиото и солта и разбъркайте отново.
Към тази смес добавете и жълтъците. Няма нужда да се разбиват предварително, разбийте ги, когато ги сложите в купата. Размесете бакпулвера с брашното и ги добавете към какаовата смес.
Разделете белтъците от жълтъците. При белтъците добавете останалата 80 г захар и няколко капки (2-3) оцет и разбъркайте с миксер.
При разбитите на пяна белтъци добавете какаовата смес и разбъркайте бавно до хомогенна смес. Изсипете сместа в тавичка или форма за торта, застлана с хартия за печене.
Печете в загрята на 150 С фурна около 40-50 минути.
Вижте във видеото колко лесно се прави шоколадовата торта Шифон.