Обикновените бисквити се натрошават в робот или в плик с точилка.
Към тях се добавят 60 г захар и размекнатото масло.
Всичко се разбърква и сместа се изсипва в покрита с хартия за печене тортена форма с диаметър 20 - 22 см, след което се изпича за 15-20 минути в предварително загрята на 200 С фурна.
Натуралният шоколад се разтопява на водна баня и се оставя да се охлади.
Вишните се почистват от костилките и се задушават със 100 г захар, докато кипнат и пуснат сок, след това се охлаждат.
В голяма купа се смесват сметаната, крема сиренето и останалата захар и се разбиват с миксер до получаването на пухкав крем.
Една голяма лъжица от крема се смесва с разтопения и охладен шоколад, след това на части се добавя още, докато се получи гладка смес. Не се добавя цялото количество сметана и сирене към шоколада наведнъж, за да не се стегне шоколадът и да не стане на бучки.
Върху бисквитената основа в тортената форма се разпределя половината крем, отгоре се подреждат отцедени от сиропа половината вишни, след това се излива останалият крем и се заглажда отгоре.
Чийзкейкът се охлажда поне 6 часа в хладилник.
При поднасяне отгоре се покрива с останалите вишни и, вместо сос, се поднася сиропът, отделен при задушаването на плодовете.
Забележка: По желание, в крема може да се добавят парченца горчив шоколад, а плодовете могат да бъдат сезонни или да се пропуснат.