Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Щолен

по статията работи: | Прочитания: 6532 6
Традиционният немски коледен кейк и неговата история
Щолен
Източник: Thinkstock / Guliver

Щоленът традиционно се приготвя по Коледа в Германия. В немския сладкиш, който е с формата на хляб, могат да бъдат открити сушени плодове и ядки, ароматни подправки, а глазурата му се прави от разбити белтъци и захар. Точната рецепта научете ето тук.

 

Както всяка вкусотия с традиции, и щоленът има своята история. За първи път специфичният плодов хляб се споменава в документи от далечната 1474 година. Поводът: провеждането на Дрезденския коледен базар. Името му, буквално преведено от немски, означава "буден" хляб, или "рано опечен". Съвсем в стила на Коледа, формата му символизира повитият в пелени Младенец.

 

Тези, които, от сух постен хляб, превръщат щолена в апетитен десерт, са саксонският принц Ернст и брат му, дук Албрехт. Те писали на Папата, че саксонските пекари се нуждаели от масло поради ред причини, които може и да пропуснем.

 

Папа Николай V първоначално отказал, но няколко десетилетия по-късно папа Инокентий VIII склонил и така се стигнало до т.нар. "Маслен декрет", който разрешавал употребата на масло, но само от семейството на принца и неговия двор. Тази римокатолическа църква! 

 

Дрезденският коледен фестивал се състои всяка година, до ден днешен. Традиционният базар "прекъсва" за приблизително век с падането на монархията през 1918 година, но се възобновява през 1994.

 

Дрезденският щолен се отличава от останалите. Логично, произвежда се само в този определен немски град, а отличителният му белег е печат с лика на Август II Силният, който през 1730 година поръчал най-голямата фурна за щолени. Днес дрезненският коледен кейк се пече само в 150 пекарни.

Коментари(6)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
6
Danaq Mihaylova
14.12.2012 | 12:16
Още днес ще си го приготвя . Като наближат колесните празници и аз се скъсвам да готвя .
5
Бела Дона
14.12.2012 | 12:10
Отговор на коментар #3 от ива:
Вкарай малко повече въображение и може и да ти заприлича :)
4
Бела Дона
14.12.2012 | 12:09
Ще се опитам да го приготвя , но не гарантирам , че ще ми се получи .
3
ива
11.12.2012 | 17:39
Не ми прилича на завит младенец.
2
тихомира илиева
11.12.2012 | 16:18
Интересна история има. Изглежда ми много вкусен.
1
pepi damjnova
11.12.2012 | 11:08
Интересна статия. Много вкусен десерт. Преписах си рецептата и ще го направя.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Модерната култура е задвижвана от кафе и бензин. Често първото има вкус на второто." Едуард Аби, американски есеист  
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
Намерих чиния с торта в хладилника и бележка "НЕ ЯЖ"! Сега в хладилника има празна чиния с бележка "Една торта НЕ може да ми нарежда...