Кухнята в Южна Африка сполучливо е наричана "кухня на дъгата", тъй като храната в този регион е смес от много различни влияния и култури. За да вникне в туземската кухня, човек първо трябва да разбере различията между хората, населяващи региона.
Те могат най-общо да се разделят на две основни групи и няколко подгрупи. По-голямата група е съставена от Bantu-говорящите, чиито наследници днес се причисляват към някоя от следните подгрупи: Zulu, Xhosa, Swazi, Sotho, Tswana, Pedi, Shangaan и Tsonga.
Те се появили в района преди около 2 000 години и се занимават предимно със зърнопроизводство и отглеждането на крави, овци и кози. По-малката основна група се състои от първите жители на региона Khoisan, за които някои археолози предполагат, че живеят в райоона от поне 10 000 години.
Те са били ловци (наричани са "San" от Bantu-говорящите и "бушмени"от европейците). След пристигането на Bantu-говорящите, някои от Khoisan са започнали да отглеждат крави, но не и да се занимават със земеделие. Те са се наричали Khoi-Khoi.
С други думи, различните групи се отличават с нещата, с които се хранят. Bantu-говорящите ядат зърнени култури, месо, мляко и зеленчуци, а също така и ферментирали зърнени храни и млечни продукти, докато Khoi-Khoi ядат месо и мляко, а San – ловуват диви животни и събират горски плодове, растения и грудки.
Бирата е много разпространена в Южна Африка и за всяко семейство е задължително да може да предложи на своите гости достатъчно количество от нея.
Бирата се вари от жените и в предколониалната епоха умението да приготвя вкусна бира е било важна част от "визитката" на жената като домакиня.
Млякото е един от най-важните елементи на кухнята в тази част на континента. Кравите са били най-голямото богатство и, за да се ожени мъжът, е трябвало да даде крава на роднините на булката.
От женения мъж се е очаквало да може да осигури мляко на своето семейство, както и месо, независимо дали ще трябва да заколи крава, коза или овца. За да се съхрани, повечето мляко се оставяло да вкисне и да се получи нещо като йогурт.
Основните хранителни продукти са морските храни, месото (включително дивечовото), домашните птици, зърнените храни, плодовете и зеленчуците. Плодовете включват: ябълки, грозде, манго, банани, папая, авокадо, портокали, праскови и кайсии.
Десертът може да е някой плод но има и "западен" тип десерти, като анголската Cocada amarela, която е заимствана от португалската кухня.