Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Южна Африка (регион): Кухня на дъгата

по статията работи: | 22 юни 2013 Прочитания: 2032 1
Млякото е един от най-важните елементи на кухнята в тази част на континента
Южна Африка (регион): Кухня на дъгата
Източник: Thinkstock / Guliver

Кухнята в Южна Африка сполучливо е наричана "кухня на дъгата", тъй като храната в този регион е смес от много различни влияния и култури. За да вникне в туземската кухня, човек първо трябва да разбере различията между хората, населяващи региона.

 

Те могат най-общо да се разделят на две основни групи и няколко подгрупи. По-голямата група е съставена от Bantu-говорящите, чиито наследници днес се причисляват към някоя от следните подгрупи: Zulu, Xhosa, Swazi, Sotho, Tswana, Pedi, Shangaan и Tsonga.


Те се появили в района преди около 2 000 години и се занимават предимно със зърнопроизводство и отглеждането на крави, овци и кози. По-малката основна група се състои от първите жители на региона Khoisan, за които някои археолози предполагат, че живеят в райоона от поне 10 000 години.


Те са били ловци (наричани са "Sanот Bantu-говорящите и "бушмени"от европейците). След пристигането на Bantu-говорящите, някои от Khoisan са започнали да отглеждат крави, но не и да се занимават със земеделие. Те са се наричали Khoi-Khoi.

 

С други думи, различните групи се отличават с нещата, с които се хранят. Bantu-говорящите ядат зърнени култури, месо, мляко и зеленчуци, а също така и ферментирали зърнени храни и млечни продукти, докато Khoi-Khoi ядат месо и мляко, а San ловуват диви животни и събират горски плодове, растения и грудки.


Бирата е много разпространена в Южна Африка и за всяко семейство е задължително да може да предложи на своите гости достатъчно количество от нея.


Бирата се вари от жените и в предколониалната епоха умението да приготвя вкусна бира е било важна част от "визитката" на жената като домакиня.


Млякото е един от най-важните елементи на кухнята в тази част на континента. Кравите са били най-голямото богатство и, за да се ожени мъжът, е трябвало да даде крава на роднините на булката.

 

От женения мъж се е очаквало да може да осигури мляко на своето семейство, както и месо, независимо дали ще трябва да заколи крава, коза или овца. За да се съхрани, повечето мляко се оставяло да вкисне и да се получи нещо като йогурт.

 

Основните хранителни продукти са морските храни, месото (включително дивечовото), домашните птици, зърнените храни, плодовете и зеленчуците. Плодовете включват: ябълки, грозде, манго, банани, папая, авокадо, портокали, праскови и кайсии.

 

Десертът може да е някой плод но има и "западен" тип десерти, като анголската Cocada amarela, която е заимствана от португалската кухня.

Коментари(1)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
1
Много ми е интересно да чета такива статии . Винаги научавам нещо ново , което не съм и подозирала .
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Ако знаехте колко рядко ви разбират правилно, щяхте по-често да мълчите." Гьоте
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Картофки, ама по-така ;)
Митница на летището в Амстердам. - Каква е целта на посещението ви в Холандия? - Да пушим трева и да посетим Червените фенери. - Да,...