В купа се смесват 150 г брашно, смлените орехови ядки и пудрата захар. Прави се кладенче и се добавят останалите продукти – разтопеното масло, разбитото яйце и 1 бр ванилия. Омесва се меко тесто.
Изчакайте 5 минути и разточете кръг с диаметър на формата, директно върху хартия за печене. Покрийте дъното и стените на формата, притискайки тестото с пръсти. Сложете формата в хладилник, да стегне тестото, докато подготвите ябълките и крема.
Ябълките се измиват и с V-образно ренде се оформят тънки лентички. Полейте получените лентички с лимоновия сок, за да не потъмнеят, докато подготвите крема.
В подходяща тенджера се налива прясното мляко. Затопля се на умерен огън.
В купа се смесват жълтъците, кафявата захар и останалото брашно – 100 г, и се разбъркват до хомогенност.
Когато млякото заври, с непрекъснато бъркане внимателно се добавя към жълтъците и захарта. Всичко се връща обратно в тенджерата и се вари до сгъстяване, при непрекъснато разбъркване.
Поръсете ябълките с малко кафява захар за карамелизиран ефект.
Печете в силно загрята фурна на 180 С около 30-40 минути.
Извадете от фурната и с помощта на четка, глазирайте ябълковите рози с плодов сироп. Да ви е сладко.