Блат:
- 2 яйца се разбиват с 8 с.л. захар до побеляване;
- прибявят се 8 с.л. брашно и бакпулвера.
Сместа се изсипва в застлана с хартия форма, пече се на 180 С за 20-25 минути, до суха клечка. Изважда се, охлажда се и разрязва на 2 или 3 части хоризонтално.
За крема:
4 яйца се разбиват с 5 с.л. захар до побеляване. Прибавят се ванилията и нишестето и 1 с.л. брашно (може и само брашно), накрая и конякът. Млякото се загрява до кипене.
1/3 от кипналото мляко се изсипва при яйчената смес и се разбърква добре. Смесва се с останалото мляко и се вари 5 минути на слаб огън, до сгъстяване, при непрекъснато разбъркване.
След като кремът изстине, за около 5 минути, в него се прибавя маслото, нарязано на парченца, и се разбърква до пълното му разтопяване.
Сглобяване:
В тортена чиния се слага блат, леко се наръсва с подсладено мляко,
нареждат се нарязаните на филийки ягоди (оставят се 8 за украса). Ягодите се покриват с крем.
Отгоре се слага блат и отново се повтаря ягоди крем, като се завършва с блат. Квасената сметана се разбива със захарта, течната сметана се разбива отделно и се смесва с квасената.
Сладкишът се покрива изцяло със сметановата смес и се украсява с цели ягоди. Охлажда се в хладилник за 2-3 часа и се поднася.