Каперсите са малките неотворени семенца на храсти от семейство Кръстоцветни. Ароматът им е подобен на този на синапа, а вкусът е леко лютив и кисел.
Затова не бива да се прекалява с тях, ако решите да ги прибавите в някое ястие. Подходящи са за салати, ястия с месо, различни сосове, топли и студени предястия.
Приготвят се за употреба като първо се обира храста, после пъпките биват изсушени, след което се потапят в оцет, вино, саламура или само в сол.
Тази силна вкусова смесица прави каперсите много специфична добавка, която не се нрави на всеки вкус. Но ако сте почитатели на наситените вкусове, каперсите за точно за вас.
Срещат се и диви сортове каперси в Алжир, Иран, Кавказ, Крим, Средна Азия. Пикантните семенца са идеално допълнение към сандвич с пушена сьомга, кръгчета кромид лук и топено сирене.
Средиземноморската кухня е силно свързана с вкуса на каперсите, особено италианската и кипърската.
Знаете ли, че каперсите могат много успешно да заместят маслинките в коктейла с мартини? И някои дори ги предпочитат.
Всъщност, каперсите често се сравняват със зелените маслини на вкус, така че могат взаимно да се заместват в рецепти, които ги включват.