Загрейте зехтина в дълбок тиган и добавете нарязаното на парчета прошуто. Запържете на висока температура за около 4-5 минути и извадете прошутото с решетъчна лъжица.
Намалете котлона до средна степен и запържете ситно нарязания лук, докато омекне за 5-6 минути. Добавете доматената паста и нарязания на ситно чесън. Сотирайте за още 2 минути.
Добавете консервата домати, чилито, захарта и солта. Изсипете водката и увеличете котлона. Оставете да покъкри на тази температура за 10 минути, докато вкусът на алкохол се изпари, като не забравяте да бъркате.
Намалете котлона и добавете на тънка струя сметаната, като разбърквате.
В подсолена вода сварете макароните според указанието за опаковката.
Добавете прошутото в соса от водка и оставете да поври за още няколко минути на слаб огън. Ако сосът стане твърде гъст, можете да го разредите с малко от водата, в която сте сварили пастата.
Разбъркайте добре пастата със соса. Сервирайте поръсено с пармезан и нарязан магданоз.