Брашното се пресява и разделя на две части - 300 гр. и 200 гр.
Към 300 гр. брашно се добавят солта, 300 мл. вода, половината кисело мляко, разтворената в малко хладка вода и лъжичка захар, мая.
Яйцата се разбиват и добавят към приготвената смес, която се оставя на топло да удвои обема си.
След това се добавя останалото брашно, вода и мляко и внимателно се разбърква с бъркалка. Оставяме да почине още 10 минути.
След като чугуненият сач е загрял, се намазнява с олио. Сместа се изсипва с черпак, като се правят кръгови движения върху сместта, за да се разпредели равномерно.
Когато катмата започне леко да се надига по краищата, е готова за обръщане.
Така приготвена катмата е еднакво вкусна със солена или сладка плънка!