Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Камут

по статията работи: | Прочитания: 2253 2
Древен сорт пшеница, който доби известност сравнително скоро
Камут
Източник: Wikimedia Commons

За пореден път се убеждаваме, че древните египтяни са имали усет към полезните храни.

 

Повечето варианти на алтернативни брашна без глутен или с ниско съдържание на глутен са направени от растения, познати на египтяните от хиляди години.

 

Такъв е случаят и с камута. Смята се, че е отглеждан с цел прехрана още преди 3000 години, но сравнително скоро доби широка известност.

 

Зърната са два пъти по-големи от тези на познатата пшеница. Камут се продава успешно в Северна Америка, Европа, Австралия, Азия.

 

Може да се намери в продукти като хляб, зърнени закуски, макарони, фиде, напитки с екстракт от зърнени растения, бисквити, крекери и бира.

 

Още веднъж ще припомним, че камутът намира често приложение ситно смлян под формата на брашно.

 

Този вид брашно е с ниско съдържание на глутен и е добра алтернатива за хора с глутенова непоносимост.

 

Древната зърнена култура има високо съдържание на протеин, селен, цинк и магнезий. Полезните зрънца снабдяват тялото с голяма доза енергия.

 

Поради ниските нива на окисление, камутът губи малко от своите полезни свойства, когато се мели или преработва.

 

Този сорт пшеница съдържа ниски нива на глутен, но е установено, че тя се смила по-лесно от хора с по-незначителни алергични прояви, в сравнение със затрудненията, които изпитват при храносмилане на познатата хлебна пщеница.

 

Коментари(2)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
2
Violeta
12.08.2013 | 10:32
Много интересно,не знаех това.
1
Надя
09.08.2013 | 16:42
Браво,много хора страдат от глутенова непоносимост,това ще им е от полза.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Винаги готвя с вино. Понякога дори го добавям в храната!" Уилям Клод Фийлдс, американски комик  
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
Майка се кара на невръстното си детенце: - Миткоооо, колко пъти да ти казвам да не си играеш около мен, докато готвя. Виж какво стана...