За пореден път се убеждаваме, че древните египтяни са имали усет към полезните храни.
Повечето варианти на алтернативни брашна без глутен или с ниско съдържание на глутен са направени от растения, познати на египтяните от хиляди години.
Такъв е случаят и с камута. Смята се, че е отглеждан с цел прехрана още преди 3000 години, но сравнително скоро доби широка известност.
Зърната са два пъти по-големи от тези на познатата пшеница. Камут се продава успешно в Северна Америка, Европа, Австралия, Азия.
Може да се намери в продукти като хляб, зърнени закуски, макарони, фиде, напитки с екстракт от зърнени растения, бисквити, крекери и бира.
Още веднъж ще припомним, че камутът намира често приложение ситно смлян под формата на брашно.
Този вид брашно е с ниско съдържание на глутен и е добра алтернатива за хора с глутенова непоносимост.
Древната зърнена култура има високо съдържание на протеин, селен, цинк и магнезий. Полезните зрънца снабдяват тялото с голяма доза енергия.
Поради ниските нива на окисление, камутът губи малко от своите полезни свойства, когато се мели или преработва.
Този сорт пшеница съдържа ниски нива на глутен, но е установено, че тя се смила по-лесно от хора с по-незначителни алергични прояви, в сравнение със затрудненията, които изпитват при храносмилане на познатата хлебна пщеница.