Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Ориз за суши (sushimeshi)

Ориз за суши (sushimeshi)
Източник: Youtube
Добави в Моят Кулинар
Рейтинг: 3.5
(базиран на 6 отзива)
време
90 мин.
порции
Промени
Рецептата е умерено трудна
Начин на приготвяне
  • 1

    Оризът се почиства и се измива в студена вода, докато водата стане бистра.

  • 2

    Измитият ориз се оставя да се отцеди в голяма цедка за 15-30 минути.

  • 3

    Приготвя се оцет за подправяне: смесват се оцетът, захарта и солта, бърка се, докато захарта се разтвори напълно и сместа се загрява, без да кипва.

  • 4

    Отцеденият ориз се изсипва в дълбока тенджера и се залива със 750-815 мл вода (количеството вода зависи от това, колко е стар оризът - по-старият поема повече вода).

  • 5

    Тенджерата се захлупва плътно с капак и като заври водата, огънят се намалява на минимум за 12-15 минути, докато оризът поеме всичката вода, като капакът не се вдига.

  • 6

    Съдът се оттегля от огъня и се оставя за още 10-15 минути, отново без да се вдига капака.

  • 7

    Оризът се прехвърля в широк неметален, за предпочитане дървен, съд.

  • 8

    Внимателно, като се разбърква с дървена лъжица или шпатула, се добавя оцетът от т.3

  • 9

    Оризът се охлажда с помощта на ветрило, докато може да се пипа с ръце, без да се изгорите, не трябва да изстива прекалено много, защото се втвърдява и не може да се оформя.

  • 10

    Накрая оризът се покрива с влажна кърпа, за да не изсъхва, докато се оформят различни видове суши.

продукти
2.50 ч.л.сол
60 гр.захар
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Любопитно
Най-ново
Най-четено
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Винаги готвя с вино. Понякога дори го добавям в храната!" Уилям Клод Фийлдс, американски комик  
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
Дъщеря учи за готвач. Майка й я пита: - А разрешават ли ви да ядете, това което сте приготвили? Дъщерята (през сълзи): - Карат ни!