Оризът се почиства и се измива в студена вода, докато водата стане бистра.
Измитият ориз се оставя да се отцеди в голяма цедка за 15-30 минути.
Приготвя се оцет за подправяне: смесват се оцетът, захарта и солта, бърка се, докато захарта се разтвори напълно и сместа се загрява, без да кипва.
Отцеденият ориз се изсипва в дълбока тенджера и се залива със 750-815 мл вода (количеството вода зависи от това, колко е стар оризът - по-старият поема повече вода).
Тенджерата се захлупва плътно с капак и като заври водата, огънят се намалява на минимум за 12-15 минути, докато оризът поеме всичката вода, като капакът не се вдига.
Съдът се оттегля от огъня и се оставя за още 10-15 минути, отново без да се вдига капака.
Оризът се прехвърля в широк неметален, за предпочитане дървен, съд.
Внимателно, като се разбърква с дървена лъжица или шпатула, се добавя оцетът от т.3
Оризът се охлажда с помощта на ветрило, докато може да се пипа с ръце, без да се изгорите, не трябва да изстива прекалено много, защото се втвърдява и не може да се оформя.
Накрая оризът се покрива с влажна кърпа, за да не изсъхва, докато се оформят различни видове суши.