Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Бъдни вечер

по статията работи: | 24 декември Прочитания: 8123
По традиция се приготвят варено жито, варен фасул, сарми с ориз
Бъдни вечер
Източник: Thinkstock / Guliver

Вечерта срещу Коледа, когато цялото семейство се събира на тържествена вечеря.  Подготовката за вечерта започва през деня, известен с названието Малка Коледа (Манечкото Коледо, Крачун).

 

Празничната обредност включва приготвянето на коледните хлябове и ястията за бъдничната трапеза и най-характерния за този ден обичай - коледуването на малките коледарчета. Момчета до 10-12-годишна възраст със специално приготвена дрянова тояжка и торбичка на рамо обикалят по къщите и изказват благопожелания, традиционни заклинателни формули и кратки песнички. Стопанката дарява коледарчетата с кравайчета, орехи, сушени плодове, бонбони.

 

Най-възрастният мъж в дома запалва празничния огън. Той се подклажда от прекаден и миросан бъдник специално отсечено дъбово или крушово дърво, което трябва да гори през цялата нощ. Празничната трапеза се нарежда върху слама на земята. Стремежът е на нея да има от всичко, което се произвежда в стопанството.

 

По традиция се приготвя варено жито, варен фасул, сарми с ориз (или с булгур), ошав, чесън, орехи, мед, обреден хляб. Вечерята започва с прекадяването на цялата къща и стопанските постройки - да се прогонят злите сили. В ъгъла зад вратата се поставя ралото. След прекадяването на трапезата, произнасянето на благословиите и благопожеланията се пристъпва към обредното ломене на боговицата. Когато се разчупи погачата, първото парче се нарича на умрелите (Богородица или на Бога) и се оставя на иконата, следващите се раздават по съответния ред на всеки член от семейството, едно парче се оставя за домашните животни. Лъжичка от житото се хвърля в огъня с наричания за здраве и берекет.

 

Обичаят повелява да не се става по време на яденето. Всички стават заедно, за да се роди житото. Трапезата не се прибира, заради вярването, че мъртвите идват да вечерят и да се погрижат за благополучието на живите.

 

Момите запазват първия залък от боговицата и го слагат под възглавницата си, за да сънуват за кого ще се омъжат. На когото се падне парата от питата, вярват, че от здраве и успех няма да се отърве.

 

Сламата, върху която е била положена трапезата, се използва при различни обредни практики - на Гергьовден се слага по дърветата за повече плод, пали се по ридовете, за да не бие град. Жените, които ще раждат, лягат върху нея.

 

Цялата вечер е свързана с различни гадания за бъдеща женитба, за здраве и благополучие.

 

След полунощ тръгват коледарите.

 

Вечерта на този ден започва празненството, свързано с Рождество Христово. Според Евангелието Христос се ражда в пещера в град Витлеем, провинция Юдея. Денят на Христовото рождение не е фиксиран нито от летописците на времето, нито от първите християнски мислители. До IV век в Календара на православната църква няма празник, посветен на рождеството на Христос. Празнува се възкресението и възвръщането му в небето и неговото кръщение. Разделянето на двата празника става едва през IV-V век, под влияние на древните езически вярвания. 

 

Именници: Христо, Кольо, Божин, Божана

 

Обредна трапеза: 7, 9 или 11 постни ястия: варен фасул, пълнени с ориз или булгур чушки или сарми, варено жито, тиквеник, ошав, чесън, мед, орехи, жито, плодове, обреден хляб (пита с пара)

Източник: Календарни празници и обичаи на българите

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Пастет от крема сирене и зеленчуци
    < 10 м.
  • Салата със смокини и сирене Горгонзола
    < 10 м.
  • Зеленчукова супа с карфиол и броколи
    30 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Варите ли ракия? 1
"Животът е твърде кратък, за да го споделяте с личности, които сякаш изсмукват живеца от вас. Ако някой ви иска край себе си, ще...
  • Домашна торта, която няма как да не ви хареса!
  • Тази фокача е просто разкошна!
  • Еха, чудна идея за закуска
  • Две разкошни кексчета в чашки
  • Трябва да опитате тази вкусотия...ние нямаме думи да я опишем - Локуменик
Наденица на тиган!- Нямаме.- Свински шишчета!- Нямаме.- Тогава... Тогава агнешко печено!- Нямаме.- Нямате, нямате! И на това, ако смея...